Кюрдски лидер се размина с куршум

Кюрдски лидер се размина с куршум | StandartNews.com

Лидерът на прокюрдската Демократична партия на народите в Турция Селахатин Демирташ се размина без наранявания, след като по колата му беше открита стрелба в неделя вечер, съобщи Ройтерс.

Задното стъкло на бронирания автомобил на Демирташ било ударено от куршум, докато той и охраната му пътували в Диарбекир, обяви говорител на партията. Пътуващите в автомобила първоначално не разбрали за стрелбата. Те открили следа от куршум по стъклото едва след като слезли от автомобила, разказва Демирташ. Колата е прибрана от следствените органи. Самият куршум не е открит. "Смъртта е Божие решение", написа в Туитър Демирташ след инцидента.
Селахатин Демирташ спечели историческа победа за прокюрдската ДПН на парламентарните избори през юни и й осигури представителство в Меджлиса като четвърта национална политическа сила. Влизането на ДПН в парламента сложи край на абсолютното мнозинство на партията на Ердоган за пръв път от 14 години насам.

На предсрочните избори през ноември ДПН загуби голяма част от мандатите си, но все пак успя да мине 10-процентната бариера за парламентарно представителство.

Поддръжниците на ДНП бяха атакувани неколкократно през последните няколко месеца. При последната атака срещу митинг в Анкара, организиран от Демирташ, загинаха над 100 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай