Петък,

Култова агенция сравни Русия с "боклук". Причината

От: Редактор -
233
Култова агенция сравни Русия с "боклук". Причината
A
A
A

Агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P Global) понижи кредитния рейтинг на Русия до ниво "боклук" (високорисков кредитен рейтинг), което е знак за това как наложените през последните дни западни санкции вече нанасят сериозен удар на финансовите пазари на страната, съобщава в събота "Файненшъл таймс".

Рейтинговата фирма заяви късно в петък нюйоркско време, че ще намали кредитния рейтинга на Русия от "ВВВ-" ди "ВВ+". Решението на S&P лишава Русия от нейния инвестиционен рейтинг, като това е една от трите водещи рейтингови агенции, която направи това, изтласквайки Москва в лигата на по-рисковите държави, които обикновено плащат по-високи разходи по заемите.

'Понижаването е следствие от рязката ескалация на руската военна намеса в Украйна, което предизвика серия от строги икономически и финансови санкции от правителствата на САЩ, ЕС и Обединеното кралство, наред с други", посочи "Стандард енд Пуърс".

"Според нас санкциите, обявени до момента, могат да имат значителни негативни последици за способността на руския банков сектор да действа като финансов посредник за международната търговия", добави кредитната агенция.

S&P също така заяви, че може да намали допълнително рейтинга на Русия през следващите три месеца, след като анализаторите на агенцията имат "повече яснота относно пълните макроикономически последици от съществуващите санкции и развитието на геополитическия конфликт“, съобщава БНР..


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички