Кулеба се обърна към Африка. Украйна в немилост

Полагат се усилия за възобновяване на отношенията с Африка

Кулеба се обърна към Африка. Украйна в немилост | StandartNews.com

Украйнският министър на външните работи Димитро Кулеба заяви в интервю за Франс прес, че Украйна иска да възроди връзките си с Африка. 

Украйна полага систематични усилия, за да възроди отношенията си с Африка и да намали руското влияние на този континент, подчерта Кулеба.

"Много години бяха изгубени, но ние ще постигнем напредък в украино-африканското възраждане, ще съживим тези отношения", изтъкна Кулеба. "Този континент има нужда от систематична и дългосрочна работа", допълни той.

Москва използва сплашването, страха и корупцията в Африка, за да задържи африканските страни в сферата на влиянието си, предупреди също така Кулеба. "Русия има две мощни работи средства в Африка - пропагандата и паравоенната група "Вагнер", заяви министърът.

Кулеба също така каза, че след като Москва излезе от международната зърнена сделка, която позволяваше на Украйна да изнася своите зърнени култури, африканците видяха, че всички приказки на Путин, че той е загрижен за африканските страни са лъжа.

В същото интервю Кулеба заяви, че Украйна е гарантирала, че няма да използва на руска територия оръжията, предоставени й от западните страни.

"Ако нашите партньори ни поискат гаранции, че това или онова оръжие ще бъде използвано само на украинска територия, ние ще дадем такава гаранция и ще я спазваме", подчерта Кулеба. "Вече имаше няколко повода да направим такива обещания и ние държим на тях", припомни той.

Министърът заяви също така, че контраофанзивата на Украйна, водена от юни има за цел освобождаването на цялата територия на страната, независимо от времето, което това ще отнеме. "Нашата цел е победата, победата под формата на освобождаване на нашите територии в пределите на границите от 1991 г. Няма значение колко време ще отнеме това", заяви министърът. Франс прес припомня, че Русия контролира около 18 процента от украинската територия.

Кулеба заяви, че не усеща натиск от страна на западните съюзници над Украйна да ускори контраофанзивата си срещу руските сили.

Той добави, че Украйна ще има нужда от повече оръжия от западните съюзници, докато не победи руските сили. "Докато не спечелим, ще имаме нужда от повече оръжия, ние трябва да вървим напред, защото войната е една реалност и в тази реалност ние трябва да победим. Няма друго  решение", настоя той, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай