Кризата в Суецкия канал остави Сирия без гориво

Сирия е изправена пред тежка икономическа криза

Кризата в Суецкия канал остави Сирия без гориво | StandartNews.com

Кризата в Суецкия канал остави Сирия без гориво. Сирийските власти обявиха, че са започнали да ограничавaт разходването на гориво, тъй като блокирането на Суецкия канал, което продължава шести ден, забавя жизненоважните пратки и увеличаванедостига на петрол в страната. Това съобщи британският вестник The Guardian, цитиран от „Фокус”.

Сирия е изправена пред тежка икономическа криза на фона на продължаващата от 2011 година гражданска война. В средата на март тя вече беше обявила над 50 процента поскъпване на бензина. Макар Сирия да произвежда суров петрол, тя е силно зависима от доставките от Иран.

Глобалните вериги за доставки страдат тежко от вторник, когато гигантският контейнеровоз „Евър Гивън“ заседна и се вклини диагонално в канала, блокирайки ключовия воден път в двете посоки.

За разлика от по-ранните твърдения, че зад инцидента стои силния вятър, ръководителя на експлоатацията на Суецкия канал Осама Рабае заяви в събота: „Силните ветрове и метеорологичните фактори не бяха основните причини за засядането на кораба, може да е имало технически или човешки грешки".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай