Кремъл предупреди Босна да не влиза в ЕС, причината

Европейският съюз е деградирал институционално и морално, твърди Русия

Кремъл предупреди Босна да не влиза в ЕС, причината | StandartNews.com

Руският посланик в Сараево Игор Калабухов препоръча на босненците добре да си помислят дали се нуждаят от членство в ЕС, като заяви, че евросъюзът вече е "институционално и морално" деградирал и не предлага нищо добро на потенциалните нови членове, като същевременно им отнема суверенитета, съобщи агенция ХИНА.

След като по-рано оспори правото на Босна да се присъедини към НАТО, заплашвайки със съответен отговор от страна на Москва, сега Калабухов разшири пропагандната си кампания срещу Европейския съюз, обвинявайки го, че провежда неоимпериалистическа политика спрямо страните извън ЕС, отбелязва агенцията.

В статия за босненския сръбски вестник "Глас Српске" Калабухов заявява, че санкциите, наложени на Русия заради военното ѝ нахлуване в Украйна, са доказателство, че Западът е загубил "моралния си компас" и че Москва няма с кого да разговаря за настоящата ситуация.

Европейският съюз е деградирал институционално и морално. Всеизвестно е, че практически никой извън т.нар. колективен Запад не се е присъединил към санкциите срещу Москва, заявява руският посланик.

Според Калабухов ЕС изнудва Западните Балкани, като обявява региона за своя зона на интерес, а в същото време поставя пред страните му критерии за членство, които те не могат да изпълнят. Той вижда в това доказателство за неоимпериалистическата политика на ЕС.

Руският посланик предлага на босненците да забравят за стандартите на ЕС и да се обърнат към самите себе си, защото европейските институции, създадени за поддържане на баланса на интересите, се използват като инструменти от отделни държави членки за налагане на собствените им правила на останалия свят и за използване на ограничителни механизми за наказване на онези, които не се подчиняват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай