Кремъл даде важно уточнение за покупката на газ срещу рубли

Владимир Путин парафира устава за размяната газ-рубли вчера и той е в сила от днес

Кремъл даде важно уточнение за покупката на газ срещу рубли | StandartNews.com

Подписаното от президента Владимир Путин решение Русия да продава за рубли природен газ на определените от нея като неприятелски държави може да бъде отменено в бъдеще. Засега обаче това е най-сигурният вариант за Москва, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Попитан дали новите правила ще важат за вече доставени количества синьо гориво, Песков уточни, че съответният президентски указ няма да се прилага със задна дата. Владимир Путин парафира устава вчера и той е в сила от днес. Предвижда потребителите на руски природен газ от неприятелските държави да превеждат долари и евро по сметки в руската “Газпромбанк”, която на свой ред да конвертира валутата в рубли на московската борса.

Президентът Путин предупреди, че ако европейските клиенти на “Газпром” не приемат новите правила, то действащите договори ще бъдат прекратени.

Днес Владимир Путин подписа нов указ, който разрешава на руските авиокомпании да плащат в рубли лизинга на самолетите, които използват и които са собственост на фирми от неприятелските държави. За целта на лизингодателите се предлага да получават парите си по сметки в руски банка в рубли, а сумите да са еквивалентни на кредитите в чуждестранна валута по курса на Централната банка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай