Кремъл: Русия няма да се намеси в Украйна

Кремъл: Русия няма да се намеси в Украйна | StandartNews.com

Москва. "Русия няма да се намеси в антиправителствените протести в Украйна и вярва, че ръководството на страната ще намери решение на кризата", заяви говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков, предаде AFP.

"Смятаме, че нямаме правото да се намесваме по какъвто и да е начин във вътрешните работи в братска Украйна. Това е недопустимо и Русия не го е правила, нито пък ще го направи", каза Песков в интервю за руския вестник „Комсомолская правда".

Песков посочи, че Кремъл наблюдава събитията в Украйна „с голямо внимание, вълнение и понякога с болка", но е уверен, че президентът Виктор Янукович ще успее да разреши кризата.

Путин все още не е коментирал последните сблъсъци в Киев, при които загинаха активисти на опозицията. Има съобщения, че четирима от тях са починали в резултат на огнестрелни рани.

Полицията използва сълзотворен газ, шокови гранати и гумени куршуми срещу демонстрантите.

Междувременно, швейцарският министър на външните работи, който е и действащ председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Дидие Буркхалтер изрази загриженост във връзка със случващото се в Украйна и заяви, че организацията има всички възможности да бъде независим посредник в настоящата ситуация, предаде ИТАР-ТАСС.

„ОССЕ разполага с всички необходими инструменти и механизми, за да бъде обективен посредник в подобни ситуации, и е готова да подкрепи украинските власти относно намаляването на напрежението и предотвратяване на по-нататъшната ескалация на конфликта", отбеляза Буркхалтер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай