Кръв и сблъсъци на митинг в Донецк

Кръв и сблъсъци на митинг в Донецк | StandartNews.com

Донецк. За поредна нощ в административния център на Донецка област са възникнали сблъсъци между проруски активисти и националисти. Гражданското недоволство е ескалирало на митинг на националното единство, предадоха световните медии.

Националисти с маски и бухалки са нападнали участници на многохиляден антифашистки митинг, пояснява ИТАР-ТАСС. Други издания пък съобщават, че са сблъскали проруски и проукраински активисти.

Най-малко 14 души са ранени. Някои от тях са били хоспитализирани.

Малко по-рано въоръжени проруски мъже са превзели сградите на полицията и на градската администрация и са взели заложници в украинския град Константиновка, Донецка област, предаде УНИАН. Исканията на окупаторите вероятно са референдум и федерална система на управление.

„Опонентите ни взеха за заложници четирима участници в провелия се митинг. Заложниците в момента се намират в бившия офис на Партията на регионите на адрес булевард „Шевченко 2" в Донецк", пише в съобщение, публикувано на страницата на патриотичната група „Донецк е Украйна" в социалната мрежа „Фейсбук".

След случилото се председателят на Донецката областна администрация Сергей Тарута и кметът на Донецк Александър Лукянченко се срещнаха с временния президент на Украйна Олександър Турчинов и са призовали за провеждане на национален референдум на 25-и май, за когато е предвидено и провеждането на президентските избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай