Кралят на Мароко проведе разговори с Антонио Гутериш

Генералният секретар на ООН изрази своята благодарност към крал Мохамед VI за успеха на 9-ия форум на Алианса на цивилизациите

Кралят на Мароко проведе разговори с Антонио Гутериш | StandartNews.com

Кралят на Мароко Мохамед VI прие в сряда генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в кралския дворец в Рабат, става ясно от изявление на кралския двор.

Генералният секретар на ООН изрази своята благодарност към крал Мохамед VI за успеха на 9-ия форум на Алианса на цивилизациите (UNAOC), проведен във Фес.

Форумът имаше за цел да събере експерти и политици, за да обсъдят иновативни идеи за решаване на широк кръг от световни проблеми.

Гутериш приветства приемането от Мароко на „силна и ангажираща“ декларация в края на UNAOC, добавяйки, че приемането на декларацията сега е „повече от всякога необходимо в проблемен международен контекст“.

Генсекът на ООН освен това похвали продължаващия ангажимент на суверена за насърчаване на ценностите на откритост, толерантност, диалог и уважение към различията.

Изтъквайки усилията на Мароко за насърчаване на мира, Гутериш нарече приноса на Мароко в глобалния мирен процес „постоянен и конструктивен“.

Мароко допринася за „поддържането и консолидирането на мира, укрепването на стабилността и насърчаването на развитието, особено в Африка“, каза топ служителят на ООН.

На срещата Гутериш обсъди с мароканския монарх въпроса за Западна Сахара в светлината на Резолюция 2654 на Съвета за сигурност на ООН, приета на 27 октомври 2022 г.

В резолюцията се подчертава значението на участието на всички страни в спора за Западна Сахара, за да се помогне за намирането на взаимно приемливо и съгласувано политическо решение за прекратяване на регионалния спор за Западна Сахара.

Приемането идва в отговор на нежеланието на Алжир да се включи във водения от ООН политически процес. Алжирският режим продължава да твърди, че е просто наблюдател на спора.

Що се отнася до въпроса за Сахара крал Мохамед VI потвърди непоколебимата позиция на Мароко в подкрепа на разрешаването на спора чрез инициативата за план за автономия, която ще защити териториалната цялост на Мароко.

Крал Мохамед VI повтори подкрепата на Мароко за усилията на генералния секретар и неговия личен пратеник Стафан де Мистура за наблюдение на политическата стабилност в региона. Кралят също така потвърди подкрепата на Мароко за органа на ООН в региона MINURSO като наблюдател на прекратяването на огъня.

Срещата между краля на Мароко и Гутериш се проведе в присъствието на специалния съветник на генералния секретар Мигел Грака и министъра на външните работи, африканското сътрудничество и мароканците, пребиваващи в чужбина Насър Бурита.

Тази среща беше организирана в рамките на 9-я форум на Алианса на цивилизациите (UNAOC), който се проведе във Фес.

Върховният представител на UNAOC Мигел Анхел Моратинос откри събитието, подчертавайки известната теория на политолога Самуел Хънтингтън, който постулира, че културните и религиозните различия ще бъдат основните движещи сили зад бъдещите международни конфликти.

„Ние не сме свидетели на сблъсък на цивилизации, това, на което сме свидетели, е сблъсък на интереси и невежество“, каза Моратинос, отхвърляйки теорията.

Самюел Хънтингтън, известен американски политолог, изложи теорията в своята книга от 1992 г. „Сблъсъкът на цивилизациите“, като каза, че вярва, че културните и религиозните различия ще бъдат основната движеща сила на конфликтите в ерата след Студената война.

В този контекст, добави Моратинос, ролята на UNAOC стана по-решаваща от всякога за установяването на глобален мир и междукултурно разбирателство.

Представителят на ООН призова присъстващите да защитават взаимното уважение и съвместния живот в условията на настоящите глобални кризи.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш по подобен начин говори за мрачен международен контекст, подчертавайки особено вътрешните и глобалните различия в богатството, както и международните конфликти, като продължаващата война в Украйна.

Като международни спонсори на UNAOC, представители на Испания и Турция също направиха забележки по време на церемонията по откриването.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обърна внимание на разпространението и налагането на дискриминационни идеи като ислямофобията и ксенофобията.

Турският политик подчерта усилията, положени от UNAOC, за борба с международни проблеми и кризи, и призова за повече действия за противодействие на тези проблеми.

„Не тези, които говорят един език, а тези, които споделят едни и същи чувства, се разбират“, завърши Чавушоглу.

Представлявайки Испания, държавният секретар по международното сътрудничество Пилар Кансела Родригес подчерта значението на домакинството на събитието в Африка за първи път.

Тя каза, че колкото и глобализацията и взаимосвързаността да са направили света свързан, омразата и дискриминацията се разпространяват по-лесно от всякога.

На събитието присъства и бившият президент на България Петър Стоянов, който се срещна с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Президентът Стоянов бе поканен да открие панела „Написване на нов обществен договор: борба с дискриминацията и нетолерантността, основани на религия или убеждения (с акцент върху борбата с антисемитизма, ислямофобията и християнофобията)“.

Историческият град Фес в Мароко беше домакин на 9-о издание на глобалния форум тази година под надслов „Към съюз за мира: Да живеем заедно като едно човечество“.

В противовес на подновения възход на крайната десница и няколко геополитически и хуманитарни конфликта, Форумът се стреми да насърчава мира и солидарността, за да се справи с глобалните предизвикателства като пандемията от COVID-19 и изменението на климата.

Конференцията има специален фокус върху Африка, „континент, който все още не е спечелил своето достойно място, когато става въпрос за колективни действия и глобална мобилизация“, каза Бурита още през октомври.

Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) отбеляза старата Медина (стария град) на Фес като обект на световното културно наследство през 1981 г., позовавайки се на многобройните исторически обекти като университета Al Qarawiyyin - най-старият непрекъснато действащ университет в света.

Градът беше избран за домакин на форума „с оглед на родовия си характер и духовната си символика“, каза Моратинос по-рано тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай