Кралски милиардер вложи 500 млн. долара в Русия

Удар в достойнството на Запада или просто бизнес? Само Саудитска Арабия знае

Кралски милиардер вложи 500 млн. долара в Русия | StandartNews.com
  • Удар в достойнството на Запада или просто бизнес? Само Саудитска Арабия знае
  • Алуалид бин Талал е сред най-известните международни инвеститори

 

Макар не надълго и нашироко изследвано, едно събитие остана в периферията на новинарските хроники тази седмица, когато стана ясно, че саудитският милиардер принц Алуалид бин Талал е инвестирал над 500 милиона долара в руски компании в дните около нахлуването на Москва в Украйна.

От информацията на агенция Блумбърг става ясно още, че инвестиционната фирма на принц Алуалид "Кингдъм холдинг къмпани" (Kingdom Holding Company) e придобила депозитарни разписки, издадени от акционерните дружества "Газпром", "Лукойл" и "Роснефт" през февруари, според борсови документи. А Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

Конкретните дати на инвестициите не се посочват, а от саудитската фирма така и не отговарят на запитванията дали все още притежава активите, отбелязва Блумбърг. Стойността на всички тези депозитарни разписки спадна бързо след началото на войната, когато борсовата търговия в Москва беше спряна, а Западът наложи санкции срещу Русия.

Алуалид бин Талал, който е внук на основателя на съвременна Саудитска Арабия - крал Сауд, е сред най-богатите хора в страната и един от най-известните международни инвеститори. Напоследък активите му бяха засенчени от тези на държавния инвестиционния фонд на кралството, председателстван от неговия братовчед - престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който придоби дял от 16,9 процента в "Кингдъм холдинг къмпани" през май.

Инвестицията, която Алуалид бин Талал е интересна обаче, защото подобни финансови транзакции подчертават деликатните отношения между Саудитска Арабия и Русия по време на конфликта в Украйна, когато много от съседите на Рияд в Персийския залив се отдръпнаха от руския пазар.

Президентът Владимир Путин и престолонаследникът Мохамед бин Салман, който на практика управлява кралството, са разговаряли няколко пъти от началото на войната, но дали тема на разговора е било половинмилиардното вложение, никой не може да каже. И двете страни работят заедно в рамките на групата производители на петрол ОПЕК+ по регулиране на доставките на суров петрол за пазара. Обединението до голяма степен устоява на призивите на западните лидери, включително президента на САЩ Джо Байдън, да увеличи производството на петрол и така да помогне за справяне с опасенията за глобална инфлация.

Тежкият портфейл

Алуалид бин Талал разбира се е известен с това, че не играе на дребно. Затова и не е учудващо, че обект на неговите 500-милионна инвестиция са точно „Газпром“, „Лукойл“ и Роснефт“. Това са три гиганта, които не просто са сред водещите по активи, приходи и печалби, но също са и основни оръжия в геополитическата надпревара на Москва. Станаха и неизбежно зло след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

Дали пък принц Алуалид не е надскочил себе си, дали има санкцията на „началника“ си Мохамед бин Салман? Тези въпроси вълнуват умовете на изследователите, а основания за това има. През 2017 г. Алуалид бин Талал беше задържан в хотел „Риц-Карлтън“ в саудитската столица заедно с други принцове и държавни служители като част от т.нар. от „антикорупционно разследване“ в Саудитска Арабия. Официални обвинения така и не бяха повдигнати, доказателства не бяха представени, и той беше освободен след 83 дни, след като постигна останало скрито споразумение с правителството.

През февруари "Кингдъм холдинг къмпани" инвестира 1,37 млрд. риала (365 млн. долара) в американски депозитарни разписки на "Газпром", което е най-големият дял от оповестяваните досега през тази година. През същия месец той инвестира 196 млн. риала (52 млн. долара) в депозитарни разписки на "Роснефт", а между февруари и март - 410 млн. риала (109 млн. долара) в американски депозитарни разписки на "Лукойл". Закупуването на руските активи би трябвало да е част от голямата програма на холдинга, която е насочена към алтернативно финансиране, енергетика, развлекателен бизнес, разработка на изкуствен интелект, застраховане, управление на активи, суровинни бази и инвестиционни фондове.

Саудитският оракул

Алуалид е известен с дългосрочните си инвестиции и е почитател на самия Уорън Бъфет. В едно интервю той определи себе си като арабския еквивалент на Оракула от Омаха. И не без основание. Саудитската фирма е инвестирала 3,4 млрд. долара в капиталови инструменти и депозитарни разписки в световен мащаб от 2020 г. насам. И за това има официална информация – рядко срещано събитие от страна на компанията и на доста потайния по принцип саудитски бизнес. Най-големият дял е инвестиция на стойност 2,5 млрд. риала в испанската Telefonica SA между април и август 2020 година.

„Кингдъм холдинг“ оповести и дялове в транспортния доставчик „Юбер“, в енергийната компания „Тотал“, в китайския онлайн търговец „Алибаба“ и австралийския гигант в минното и суровинно дело BHP Group. Последната разкрита от нея сделка е дял в Hercules Capital на стойност 178 млн. риала (47 млн. долара), осъществена този юни. От началото на юли акциите на фирмата за рисков капитал са се повишили със 17 на сто.

67-годишният принц Алуалид по принцип е един от най-известните саудитски инвеститори, поставил началото на похода си към върха още в началото на 90-те години на миналия век, придобивайки дялове в емблеми на глобалния бизнес като банковия гигант „Ситигруп“ (Citigroup) и вездесъщата технологична звезда „Епъл“ (Apple). Той подкрепи усилията на принц Мохамед бин Салман за модернизация в родината, включително даването на право на жените да шофират, което вече бе направено.

Неудобната истина

Алуалид бин Талал не е символ на Саудитска Арабия, но страната е символ на арабска петролна държава, която умело се противопоставя на режима на строги санкции срещу Русия. Нещо повече Рияд поддържа тесни връзки с Русия, като и двете страни си сътрудничат в ОПЕК+ за производството на петрол. В същото време отношенията на де факто управляващия кралството Мохамед бин Салман с Вашингтон са доста нееднозначни. Президентът Джо Байдън влезе в Белия дом, зарекъл се да превърне Саудитска Арабия в парий заради убийството на журналиста Джамал Хашоги от саудитски агенти. Но пък после отиде на крака при Бин Салман и подписа солиден пакет от междудържавни споразумения.

Най-важното бе, че Байдън настоя за повече производство на петрол, за да компенсира цените и инфлацията. Какво е отговорил Ем Би Ес (MBS), както галено наричат престолонаследника в САЩ, няма да разберем, но от изтеклите документи стана ясно, че се е съгласил за увеличение, макар и не в обема на очакваното от Вашингтон.

Саудитска Арабия продължава да играе умело геополитическата си игра. Приема Байдън, обажда се на Путин. Вече няма проблем по въздух с Израел. Говори учтиво с Ердоган. Прави милиардни сделки с Атина. С една дума, не „играе по свирката“ на Запада, което ги дразни.  Затова и продължаващото разкриване на наскоро направени инвестиции в Русия е удар по имиджа им. Не помага на Украйна, но по-важно не помага коалицията, насърчавана от Байдън за сриването на режима на Путин. Инвестициите идват по същото време, в което западните правителства санкционират Русия за вероломното нападение. А през юли Саудитска Арабия, която е и най-големият износител на петрол в света, удвои вноса си на петрол от Русия. Тъй като западните санкции я оставиха с малко купувачи, Рияд се притече на помощ. Вярно, купи горивото на намалени цени, но осигури спасителен пояс за петролната империя на Путин. А сега и тези три „куршума“ на Алуалид със сигурно са насочени, ако не към главата или гърдите на Запада, то със сигурност към достойнството му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай