Кралица Елизабет II губи едно от владенията си

Барбадос се обявява за република в понеделник

Кралица Елизабет II губи едно от владенията си | StandartNews.com

Кралица Елизабет II ще има едно царство по-малко от следващата седмица, след като Барбадос скъса окончателните си имперски връзки с Великобритания.

Островната държава ще отстрани 95-годишната кралица като свой държавен глава и ще се обяви за република в понделеник, коментира CNN. Бившата британска колония, която получи независимост през 1966 г., възроди плана си да стане република миналия септември, като генерал-губернаторът на страната Сандра Мейсън каза, че „дошло е времето напълно да оставим колониалното си минало зад гърба си“. 73-годишнaта Мейсън, която е бивш юрист, ще положи клетва като първият президент на островната държава с малко под 300 000 жители на церемония късно в понеделник вечерта.Парламентът на Барбадос избра Мейсън миналия месец.

На тържествата ще присъства принц Чарлз, наследник на британския трон и бъдещ глава на Британската общност. Той прие поканата на премиера Миа Амор Мотли да бъде почетен гост. „Да станеш република е пълнолетие“, каза Гай Хюит, който беше върховен комисар на Барбадос в Обединеното кралство между 2014 и 2018 г. „Правя аналогията с това, когато детето порасне и получи собствена къща, получи своя собствена ипотека, връща на родителите им ключовете, защото пише, че продължаваме напред", посочи той.

Решението на Барбадос д астане република е първи случай от близо три десетилетия, когато една държава избра да премахне британския монарх като държавен глава. Последната нация, която направи това, беше остров Мавриций през 1992 г.  Барбадос, също като Мавриций, възнамерява все пак да остане част от Британската общност, вече като република.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай