Кой е най-добрият университет в света

За шеста поредна година университетът в Оксфорд изпреварва всички останали

Кой е най-добрият университет в света | StandartNews.com

Кои са най-добрите университети за 2022 година? На този въпрос отговаря британското списание “The Times Higher Education“ с класацията си, която обхваща над 1600 университета от цял свят.

За шеста поредна година университетът в Оксфорд изпреварва всички останали - той е най-добрият в света. На второ място се нарежда Калифорнийският технологичен институт, а третото място е за Харвардския университет.

В първата десетка на най-добрите университети влизат още: Станфорд, Кеймбридж, Масачузетският технологичен институт, Принстън, Бъркли, Йейл и Чикагският университет. От първите десет два са британски - Оксфорд и Кеймбридж, останалите осем са американски.

В топ 20 влизат и един швейцарски, един канадски, както и два китайски: Техническото висше училище в Цюрих (ETH) е 15-ти, Пекинският университет и университетът Цинхуа си поделят 16-то място, а от канадските най-високо (18-ти) е класиран университетът в Торонто.

В Германия най-добра оценка получава мюнхенският университет "Лудвиг Максимилиан", който е поставен на 32-ро място, Техническият университет в Мюнхен пък е 38-ми, а един от най-старите германски университети – този в Хайделберг – заема 42-ото място, пише "Монитор".

По брой класирани университети в топ 200 Китай заема петото място - така се изкачва с две места нагоре в сравнение с миналогодишната класация. По този показател Китай изпреварва Канада и се изравнява с Нидерландия. 

А като цяло с най-много университети са представени САЩ - с общо 183 ВУЗ-а, от които 57 влизат в топ 200. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай