Кьовеши в атака, ето кого ще преследва

Европейският главен прокурор не си поплюва

Кьовеши в атака, ето кого ще преследва | StandartNews.com

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши вече разследва измами, за които се твърди, че са стрували на данъкоплатците в ЕС 14 милиарда евро - сега тя иска да преследва контрабандистите, които подкопават санкциите срещу Русия.

Европейската прокуратура е натоварена да разследва всяко престъпление, за което се смята, че е довело до загуба на средства за ЕС, което често означава проследяване на международни престъпни групи и сложни трансгранични операции за измами с ДДС. Цифрите са впечатляващи: 114-те прокурори на службата водят 1117 активни разследвания и са замразили средства на заподозрени лица на стойност 359 млн. евро, което е повече от седем пъти от бюджета на организацията.

Кьовеши обаче иска да направи повече.

ЕС наложи серия от десет пакета икономически санкции, за да накаже Москва за едногодишната ѝ инвазия в Украйна, а 49-годишният шампион по борба с корупцията иска да преследва бандите, които заобикалят мерките, за да снабдяват руската военна машина, пише БГНЕС.

"Това е нещо, което вече ни беше поискано от Комисията - дали можем да се справим с него. Нашият отговор беше: "Да, можем да го направим. Готови сме да го направим. Разполагаме със специализирани прокурори. Имаме офиси в 22 държави членки. Ние сме единственият наличен инструмент в този момент на европейско ниво, който може да се бори с този вид престъпност", каза тя пред АФП.

Всяко решение за добавяне на нарушителите на санкциите към целите на Европейската прокуратура ще бъде политическо и ще се взема от лидерите на държавите членки на ЕС. Не всички подкрепят нейната роля - Дания, Швеция, Унгария, Полша и Ирландия не са назначили прокурори в Европейската прокуратура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай