Костадинов зомбира Макрон! Какво се случи

Френският президент прекръсти партията си на "Възраждане"

Костадинов зомбира Макрон! Какво се случи | StandartNews.com

Еманюел Макрон сменя името на партията си.

Отсега-нататък от "Република, напред!" тя ще се казва "Възраждане" (на френски език - Renaissance). Това е "народна партия, която има за цел да бъде отворена" към гражданите и към народните избраници "независимо откъде идват", заяви нейният председател Станислас Герини, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

"Подемаме движение за реформиране на "Република, напред!", за да можем да продължим да разширяваме това политическо движение, създадено от президента Еманюел Макрон преди малко повече от шест години, в политическа партия, която ще носи името "Възраждане", подчерта Герини.

Той направи това изявление на пресконференция в Париж, в която участваха и бившият премиер Едуар Филип (от дясната партия "Хоризонти"), председателят на парламента Ришар Феран от управляващата партия и бившият министър Франсоа Бейру (партия "Демократично движение"). Те обявиха, че тези партии от президентското мнозинство създават съюз, наречен "Заедно", за участие в парламентарните избори на 12 и 19 юни.

Президентът беше преизбран с 58,55 процента от гласовете на втория тур на 24 април, но сблъсъкът му с крайнодясната кандидатка Марин Льо Пен (получила 41,45 процента) показа, че страната е сериозно разделена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай