Кошмарът Ксавиер взе 10-а жертва

Кошмарът Ксавиер взе 10-а жертва | StandartNews.com

Определеният като най-тежкия за последното десетилетие ураган Ксавиер продължи да вилнее в Северна Европа и в събота, а жертвите от опустошителния му ход станаха 10 души. Заради него над 400 000 домакинства в Полша останаха без ток, още 100 000 в Шотландия, а около 50 000 души в Швеция бяха засегнати. Там са загинали най-малко четирима души.

Хиляди пътници не можаха да излетят от Амстердам, Берлин, Хамбург и Гданск заради масово анулиране на полети. Стихията сериозно засегна крайбрежието на други европейски страни - Германия, Холандия, Белгия, Дания, предизвиквайки бурно вълнение. Спасителни екипи трябваше да изграждат защитни стени от чували с пясък и да евакуират местни жители, както и да разчистват паднали дървета.

Скоростта на вятъра на места достига 230 км/ч. На източното крайбрежие на Англия морското вълнение е с най-голямата си сила от 60 години насам, а в Северен Уелс на места се налага евакуация.

В Шотландия изцяло спря железопътният транспорт, част от инфраструктурата е увредена. Ситуацията и в Германия е много сериозна - там има предупреждения заради суровото време особено за крайбрежните райони. Пристанището в Хамбург се барикадира с чували с пясък в очакване на силно вълнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай