Коледен апокалипсис на 4 континента (ОБЗОР)

Автомобили и къщи изгоряха в горските пожари в Австралия през последните дни

Коледен апокалипсис на 4 континента (ОБЗОР) | StandartNews.com

Урагани взеха 29 жертви в САЩ, библейски потоп във Великобритания

Същински апокалипсис сполетя всички континенти по света по време на Коледа и помрачи празника на милиони хора, съобщава Би Би Си. През празничните дни жителите на американския щат Тексас станаха жертва на урагани, в Южна Америка и Великобритания преживяха невиждани наводнения, а Австралия е обхваната от тежки пожари. Десетки са жертвите на бедствията, а стотици къщи са разрушени.

11 души са станали жертва на поредица от торнада в Тексас. Повечето от тях са загинали в колите си, които буквално са били вдигнати във въздуха и изхвърлени на метри от пътя. В няколко южни щата се вихрят силни бури и урагани от седмица насам, като жертвите през последните дни достигнаха 29 души, а лошото време продължава. Метеорологичните служби в САЩ предупредиха жителите на Тексас и Ню Мексико да очакват до 40 см сняг. Торнадата в Тексас унищожиха църкви и къщи и изкорениха дървета. Автомобили, пометени от ветровете в Далас, са били открити на над 20 км от мястото, където са се намирали първоначално. Местните власти предупредиха жителите да не излизат по пътищата. Пострадали са над 600 сгради в града. Жертви на бурите има още в щатите Мисисипи, Тенеси, Алабама и Арканзас.

Невиждани наводнения, определени от някои медии като "библейски потоп", провалиха празниците на жителите на Северна Англия в графствата Йоркшир и Ланкастър. Хиляди бяха евакуирани от домовете си, след като дигите не издържаха и реките излязоха от коритата си. Над 20 000 домакинства останаха без ток, а властите призоваха гражданите да изключат светлините и коледната украса, за да пестят електричество. В помощ на пострадалите бяха изпратени 400 военни от британската армия, а други 1500 бяха поставени в готовност, за да реагират при нужда. Премиерът Дейвид Камерън свика извънредна среща на правителството и обяви, че бедствието е безпрецедентно. "Нивото на реките, заедно с нивото на валежите, създаде безпрецедентен ефект и много сериозни наводнения. Ще направим всичко по силите си, за да помогнем на хората в нужда", обяви премиерът след срещата. Очаква се Камерън да посети засегнатите райони в понеделник.

Най-тежките наводнения от половин век насам станаха и в Южна Америка, в района, където се събират границите на Парагвай, Уругвай, Бразилия и Аржентина. Над 150 000 души бяха евакуирани заради обилните летни порои, причинени от циклона Ел Ниньо. Най-тежко пострада Парагвай, където около 90 000 души са евакуирани в околностите на столицата Асунсион. В страната има и загинали хора, ударени от паднали дървета. Световната метеорологична организация предупреди миналия месец, че тази година се очаква "най-лошият" Ел Ниньо от повече от 15 години.

В Австралия лятото донесе друг проблем, горещини и суша, които подпалиха мащабни горски пожари. Стотици къщи са изгорели, хиляди жители са евакуирани, а се очаква стихията да продължи още седмици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай