Клинтън и Тръмп се наложиха и в Луизиана

Клинтън и Тръмп се наложиха и в Луизиана | StandartNews.com

Все по-ясно очертаващите се като фаворити на Демократичната и на Републиканската партия за номинация за кандидатура за президент на САЩ, съответно Хилари Клинтън и Доналд Тръмп, отбелязаха нова победа в поредния етап по пътя към Белия дом. Екс първата дама на САЩ и ексцентричният милиардер спечелиха избори на своите партии в щата Луизиана. За двамата това беше единайсета победа в надпреварата за спечелване на кандидат-президентската номинация. По изчисления на АП Хилари Клинтън вече разполага с гласовете на поне 1114 делегати за предстоящата национална конференция на Демократическата партия. За присъждане на номинацията се нужни 2383 делегатски гласа. Основният съперник на Клинтън, сенаторът от Върмонт, Бърни Сандърс, пък е спечелил 496 делегати до момента. Самоопределящият се като демократичен социалист също записа победа в събота – в Небраска и в Канзас. В Канзас надделя и на партийните събрания и конкурентът на републиканеца Тръмп – Тед Круз.

Сенаторът от Тексас спечели доверието на 40 на сто от присъствалите 2659 души на щатската партийна конференция, следван от Марко Рубио с 30 пункта и досегашния фаворит в национален мащаб Доналд Тръмп с 15. Така от Канзас Круз ще набере най-малко 17 делегатски гласа за националната партийна конференция, а Тръмп - най-малко шест. В генералното класиране при набирането на делегатски гласове за националната партийна конференция води Тръмп с най-малко 375 гласа, следван от Круз с минимум 291. Марко Рубио засега разполага със 123 делегатски гласа, а Джон Кейсик - с едва 33. За спечелване на партийната номинация са необходими 1237 гласа.

След като узна за победата си в Кентъки, Доналд Тръмп, който пък междувременно спечели партийните събрания в щата Кентъки, прикани Рубио да се оттегли от надпреварата. Милиардерът заяви, че би желал да остане в двубой с Круз, който, по думите му, няма шансове да победи в големи щати като Ню Йорк и Калифорния.

Генериращият полемика Тръмп междувременно се отказа от някои свои доста противоречиви обещания като това да измъчва терористите и да убива техните семейства. Претендентът на Републиканската партия беше предложил терористите да бъдат подлагани на още по-сурови мъчения от симулацията на давене и да бъдат убивани заедно със семействата си. Така той си навлече критики дори сред политици от своя лагер.

По този повод във в. "Уолстрийт джърнъл" Тръмп написа: "Ще използвам цялата си законна власт, за да спра тези врагове терористите. Разбирам обаче, че САЩ са обвързани чрез закони и договори и няма да искам от нашата армия или от други отговорни лица да нарушават законите".

"Ясно е, че в качеството си на президент, ще съм обвързан със законите както всеки обикновен американец и ще изпълнявам произтичащите от това отговорности", допълни Тръмп в изданието.

Конкурентът на Тръмп в лагера на републиканците Тед Круз пък получи неочаквана подкрепа от Катлийн Дженър, бившият олимпийски шампион, променил пола си и станал жена миналата година, предадоха световните агенции.

Пред сп. "Адвокейт", специализирано в хомосексуалните и транссексуалните въпроси, Дженър се предложи за съветник на Круз по въпросите, свързани с транссексуалните и каза, че не подкрепя Тръмп за кандидат за президент. Круз е противник на еднополовите бракове и критикува правителствените усилия да се разреши на студентите да използват в общежитията бани, които отговарят на пола, с който те се отъждествяват.

В същото време бившият държавен сектретар на САЩ Хилари Клинтън, също влезе в любопитните рубрики на американските издания. Оказа се, че борещата се за номинация на Демократическата партия, е станала главна героиня в три детски книжки. Книгата "Хилари Родам Клинтън: Направи цялото добро, което можеш" на авторката Синтия Левинсън разказва живота на Хилари от детството й до работата й като държавен секретар. В книгата не са пропуснати и някои негативни страни в кариерата на Клинтън, като това, че тя подкрепи в Конгреса войната на САЩ в Ирак. За да напише книгата, авторката е разговаряла лично с Хилари Клинтън, с която е учила в колежа Уелсли. Левинсън е интервюирала за книгата си и някои общи познати на нея и на Клинтън.

Друга книга за Клинтън е озаглавена "Някои момичета са родени да ръководят" и е на Майкъл Маркъл, а пък Джона Уинтър създаде книга с картинки и снимки, наречена просто "Хилари".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай