Клинтън и Тръмп с най-големи шансове от старта в Айова

Клинтън и Тръмп с най-големи шансове от старта в Айова | StandartNews.com

Американският милиардер Джордж Сорос е дарил 6 милиона долара за президентската кампания на бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън, която е начело сред кандидатите демократи в борбата за президентския пост, съобщи телевизия Си Ен Ен. Сорос от години е един от най-големите дарители на Демократите, от която партия е сегашният държавен глава Барак Обама. Той също се радваше на солидната финансова подкрепа на милиардера и в кампанията му за първия мандат през 2008 година.

Финансистът от унгарски произход, чието състояние според сп. „Форбс" възлиза на 25 милиарда долара, е дал крупната сума на Клинтън още миналия декември, но за жеста се разбира едва сега благодарение на редовния отчет на предизборния й щаб за получените средства от дарители. През януари екипът на екс ръководителя на американската дипломация обяви, че тя е успяла да събере благодарение на своите привърженици над 110 милиона долара пожертвования. Местни медии коментират, че бившият държавен секретар харчи пари за предизборна агитация с почти същите темпове, с които ги събира, оставяйки далече зад себе си в този план всички останали участници в надпреварата, както републиканци, така и демократи. През третото тримесечие на 2015 г. предизборният щаб на Клинтън изразходва 25,8 милиона долара. У нея обаче дори след това останаха неизразходвани близо 33 милиона долара и тази сума оттогава се увеличи в пъти.

Главният съперник на Клинтън сред демократите - сенаторът от Върмонт, Бърни Сандърс, е събрал за кампанията си в края на миналата година над 70 милиона долара. Демократът Хилари и републиканецът Доналд Тръмп имаха най-големи шансове на започналите в понеделник вечерта българско време партийни събрания (caucuses) в Айова – първия щат, в който избирателите ще посочат предпочитанията си за кандидат за президентските избори. Тоест това е вид допитване за определяне на делегати за националните конгреси на Демократическата и на Републиканската партия. В Айова Клинтън има подкрепата на 45 на сто от избирателите на Демократическата партия, а нейният съперник, Бърни Сандърс - 42 на сто. Доналд Тръмп разчита на 28 на сто от гласовете на избирателите републиканци, втори е сенаторът Тед Круз - с 23 на сто, следван от Марко Рубио - 15 на сто, и неврохирурга Бен Карсън - 10 на сто. За бившия губернатор на щата Флорида Джеб Буш смятат да гласуват едва 2 на сто от съпартийците му в Айова. Статистиката сочи, че от 70-те години насам трима републиканци и петима демократи, спечелили в Айова, са се преборили и са успели да спечелят номинацията на тяхната партия за битката за Белия дом.

Що е то caucus?

Делегатите на партийните конгреси, които трябва да номинират кандидатите за битката за Белия дом, се определят по два основни начина: на партийни събрания (caucuses) и на първични избори (primaries). Партийните събрания са на местно равнище – в по-голям или по-малък град или окръг. Става дума за множество отделни срещи, провеждани едновременно на различни места. Партийните събрания и първичните избори са първият етап в процеса, който ще завърши с избора на президента на САЩ през ноември. Тези процедури се организират във всеки американски щат през първата половина на годината. Правилата за протичането им са различни в различните щати, за различните партии и дори в различните години на президентските избори.

На партийните събрания не се прави веднага избор, а става дума за процес, при който представители на кандидатите могат да се обърнат към избирателите и да ги убедят в това колко положителни качества имат точно тези хора и как те са най-подходящи да бъдат делегати на конгресите. А делегатите са група от хора, които обещават да гласуват за определен кандидат на конгреса, т.е. на първичните избори. Често в дебата участват и самите избиратели, не винаги са само публика. А чак, след като приключат речите, следва гласуването.

При републиканците то се извършва традиционно – с пускането на бюлетина в урна. Докато демократите го правят обикновено „на крак" - събирайки представителите на кандидат-делегатите и преброявайки на глас кой каква подкрепа от избирателите е получил. И тук етапите са няколко. На партийните събрания избирателите определят своите представители поетапно: първо на партийни събрания по места, където се избират делегати за следващия изборен етап - окръжните партийни събрания, на които се избират делегатите за областните и за щатските конференции. На щатските конференции се избират делегатите за националните партийни конгреси.

Броят на делегатите от всеки щат е пропорционален на неговото население.През тази година е предвидено да има партийни събрания в общо 13 щата, като не навсякъде ще ги организират и демократи, и републиканци. На някои места само едната партия, на някои – само другата. Териториите, които принадлежат към САЩ, като Пуерто Рико, Вирджинските острови и Самоа, също участват в първичния процес на определяне на кандидата на едната или другата партия за финалната битка за Белия дом. Тези територии обаче не участват в президентските избори. Които винаги са през първия вторник след първия понеделник от месец ноември. Това е исторически обусловено, тъй като когато започват да се произвеждат президентски избори след създаването на Съединените щати, по-голямата част от обществото е земеделско. И вотът се е организирал така, че производителите хем да са прибрали реколтата, хем да не са затруднени при пътуването до избирателната секция заради зимата.

Тъй като голяма част от населението на селските райони е живеело на значително разстояние от избирателните секции, вторник е предпочетен пред понеделник, за да могат присъстващите на неделните църковни служби да тръгнат на път след края на богослужението и да успеят да стигнат навреме, за да подадат гласа си, припомнят от Посолството на САЩ в България. И обясняват, че законодателите не искат изборния ден да бъде на първи ноември по две причини. От една страна тогава е празникът на Вси светии и католиците имат ангажимента да присъстват на литургията. От друга страна търговците обикновено правят счетоводния си баланс за предходния месец на първо число от следващия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай