Китайските пазари отново заразни

Част от Пекин е "във военен режим", след като няколко десетки души, работещи на голям пазар, дадоха положителен резултат за коронавируса

Китайските пазари отново заразни | StandartNews.com

Част от Пекин е "във военен режим", след като няколко десетки души, работещи на голям пазар в китайската столица, дадоха положителен резултат за коронавируса, предаде ДПА. Положителни са 45 от 517 проби, взети сред търговци и служители на пазара на едро "Синфади" в района Фънтай. Градските власти затвориха "Синфади" днес и започнаха тестове за нуклеинова киселина на над 10 000 души, свързани с пазара, след отчетеното ново увеличаване на случаите в китайската столица.

Блокирани са 11 жилищни района около пазара, а близките училища и детски градини са затворени. Спортните събития и туризмът между отделните китайски провинции са забранени. Временно са затворени и други пазари в града. Транспортните услуги са спрени, а улиците към засегнатата зона са блокирани от полицията.

Положителна е и проба, взета на фермерски пазар в друга част на Пекин, от гърлото на човек, бил в близък контакт със "Синфади".

Клъстър от четири нови случая на COVID-19 е проследен до пазара, разположен в югозападните предградия на Пекин.

Пазарът "Синфади" осигурява 90 процента от пресните плодове и зеленчуци на града. Миналата година на него са извършени трансакции за над 130 млрд. юана (18,4 млрд. долара), което го прави най-натоварения пазар за селскостопанска продукция в цял Китай, отбелязват местни медии. Докато е затворен, на пазара ще бъде извършена "цялостна стерилизация", посочи санитарната комисия на Фънтай.

Вирусът е проследен до дъска за рязане, използвана за вносна сьомга, посочи главният изпълнителен директор на пазара Чжан Юси. Впоследствие големи вериги супермаркети в целия град свалиха сьомгата от асортимента си, информира друг пекински вестник.

Китай отчете днес шест нови случая на вътрешно предаване на патогена, всичките в Пекин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай