Китайската TV цензурира мачовете за Световната купа. Причината

Китайците гледат с все по-лошо око на тези рестрикции и през последните дни

Китайската TV цензурира мачовете за Световната купа. Причината | StandartNews.com

Китайската телевизия, която излъчва мачовете от Световното първенство по футбол в Катар, вече не показва зрители без маски, откакто подобни кадри разгневиха китайци, на които вече им е втръснало от антиковидни ограничения, предаде Франс прес.

Китай е последната голяма икономика, придържаща се към стратегията за нулев ковид чрез налагането на жестоки локдауни в цели квартали и градове, продължителни карантини и масови кампании за тестване на населението.

Китайците гледат с все по-лошо око на тези рестрикции и през последните дни в страната има много протести срещу тях.

За да не показват на китайските телевизионни зрители стадионите, пълни с фенове без маски, спортната редакция на държавната телевизия Си Си Ти Ви системно заместваше, излъчвайки мача Япония - Коста Рика, всеки кадър, показващ лицата на хора твърде отблизо, с изображения на играчите или на стадиона или пък на тълпата, гледана отдалеч, за да не могат да бъдат различени лицата, констатира АФП.

Нецензурирано излъчване обаче бе достъпно по интернет, включително в мрежата Дуин - версията на ТикТок за територията на континентален Китай.

Десетки милиони хора в големите китайски градове като Пекин, Гуандун и Чунцин бяха днес под един или друг вид карантина, докато кадри от Световната купа показваха тълпи, неспазващи никакви ограничения.

В открито писмо в популярния месинджър УиЧат се задаваше въпросът дали Китай наистина "е на друга планета", а не на същата като Катар. Поставяше се под въпрос антиковидната политика на китайските власти, които в крайна сметка цензурираха това послание.

Стотици хора, главно в Пекин и Шанхай, излязоха днес на демонстрации срещу антиковидната политика - рядък израз на гняв, насочен срещу държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай