Китай през 2049 г.: Богат, могъщ и модерен

В следващите 10 г. залагат на модела "по-добро качество, по-ефективен труд"

Китай през 2049 г.: Богат, могъщ и модерен      | StandartNews.com

Българската общественост с нескрит интерес следи провеждащия се в Пекин 18-и конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), който прави равносметка на изминалия десетгодишен период и набелязва перспективите за развитие на Китайската народна република.

Нашият интерес е продиктуван от това, че в условията на глобална икономическа и финансова криза, при ситуация, в която Европа, а и светът като цяло не може да се справи с дълговата криза, Китай се превърна във втора по сила икономика и гледа с увереност към следващите години. Особено силно впечатление правят думите на Ху Дзинтао, в които се съдържа оценката на ККП за сегашния етап на развитие: "Към днешна дата Китай е

 

най-голямата развиваща се страна в света

 

която още дълго ще се намира в началния стадий на социализма. Китай ще навлезе в нов етап на развитие до 2049 г. Ние определено можем да кажем, че към 100-годишния юбилей на ККП (който ще бъде отбелязан през 2021 г.) напълно ще построим средно проспериращо общество, а към 100-годишнината на Китайската народна република (през 2049 г.) ще превърнем Китай в богата, могъща, демократична, цивилизована и хармонично модернизирана социалистическа страна."

Ху Дзинтао даде да се разбере, че през следващото десетилетие Китай ще се съсредоточи върху ребалансирането на своята икономика в стремеж за изграждане на един модел, основан на по-добро качество и по-ефективен труд. Той отбеляза, че устойчивото развитие, използването на научния потенциал и иновациите ще бъдат приоритет за дълъг период от време.

Ние, българите, добре разбираме, че това може да си позволи само държава, която се опира еднакво на теорията и практиката, която се съобразява със съществуващите реалности. Следейки информациите и изказванията на отговорните лидери на ККП, както и на редовите делегати, ние разбираме, че бъдещето на Китай се решава днес, сега, в тези часове, когато конгресът продължава. Или както каза Си Дзинпин, "темите на 18-ия конгрес ще определят пътя и целите на Партията", която ще продължи да ръководи огромната страна по пътя на нейното процъфтяване и благоденствие.

Ние с внимание приемаме казаното на конгреса, че в основата на развитието на Китай ще продължи да бъде "научната концепция за развитие заедно с марксизма-ленинизма, идеите на Мао Дзедун, теориите на Дън Сяопин и важните идеи на "тройното представителство", които се отнасят към ръководните идеи, които партията трябва постоянно да следва". Прави впечатление, че ръководството на ККП е готово да продължи постепенното реформиране на своята политическа система по време на следвания курс на "социалистическа модернизация", но

 

няма да следва западния политически модел

 

Трябва да призная, че не само в България, а и целият свят има огромен и широк интерес към всичко, свързано с модела на изграждане на социализъм с китайска специфика. В българското общество именно този обществен модел на социализъм с китайска специфика се приема за синоним на успех и просперитет. Затова в дните на конгреса искам още веднъж да подчертая това признание и да приветствам смелото следване на този доказано успешен път.

Във форума на ККП участват освен избраните 2325 делегати и специално поканени лица - министри, ръководители на държавни органи и видни обществени деятели. Това показва още веднъж политиката на партията при вземане на изключително важни решения да привлича възможно най-широк кръг хора, за да се опре на тяхното мнение.

 

Това е именно демократизмът в действие

 

за който става дума и на вашия конгрес.

И на конгреса, и извън него, в коментарите става ясно, че социалистическата система на демократични консултации е приоритет за ККП, който намира реално потвърждение. Този механизъм на разширяване на каналите за участие на все повече хора в политическия живот и във вземането на решения е изключително важен за всяка държава. Както подчертават в своите изказвания някои от китайските ръководители, тази система придава на процеса на изработване на политическия курс повече научен и демократически характер и предоставя на партията възможност да осъществява по-ефективно ръководство и управление. Ние виждаме как ККП усъвършенства и системата на многопартийно сътрудничество и политически консултации. Многобройните срещи с делегатите от различните региони, обсъждането на специфични въпроси от работата в селските райони и до следващия полет в Космоса показват, че промените, които ще настъпят в Китай, преобразуванията на страната ще бъдат дело на милионите участници, които сами са направили своя избор не само на пътя, но и на начините на постигане на благоденстващо и хармонично общество. И те са избрали да вървят под знамето на ККП.

Конгресът отново потвърждава водещата и решаваща роля на Китайската комунистическа партия като мощен двигател на промените на огромната страна. Тази роля е призната, тя е подкрепена от народа, тя

 

дава криле за бъдещите успехи

 

на Китай.

Ние, приятелите на Китайската народна република, с интерес следим и избора на нови ръководни органи на партията и сме уверени, че както и досега, в ККП ще доминира традиционно следваният път на предаване на щафетата от поколение на поколение, на запазване на най-ценното от миналото и обогатяването му в съответствие с новите реалности.

Като председател на Форума "България-Китай" искам да изразя нашата увереност, че както в настоящия момент, така и в бъдеще ние ще вложим всичките си сили, за да построим заедно един по-добър свят, свят на мира, свободата, на икономическия и на социалния възход. За нас, българите, приятели на вашата страна, последователната, научнообоснована и общественополезна политика на Китайската комунистическа партия е вдъхновяващ пример за далновидност, прагматизъм и просперитет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай