Китай наказа 29 000 партийци заради лукс

Китай наказа 29 000 партийци заради лукс | StandartNews.com

Около 29 000 служители в Китай са получили различни наказания през 2015 г. заради нарушения на партийната дисциплина, съобщи ТАСС.Руската агенция цитира доклад на комисията по партийна дисциплина към Китайската комунистическа партия (ККП).

Корупционните престъпления, както и закупуването на прекалено скъпи и луксозни предмети се възприемат като нарушения от комисията. Обяди в луксозни заведения за сметка на държавата, неподходящо поведение, нежелателен стил и прекомерната бюрократизация в работата също спадат към провиненията.

Експерти отбелязват, че наказанията за миналата година чувствително са спаднали в сравнение с 71-те хиляди през 2014 г. Увеличил се е обаче броят на нарушенията сред партийните служители от висшето звено, отбелязва докладът.
Борбата с пилеенето на държавни средства за протоколни срещи започна през 2012 г., с началото на управлението на "петото поколение" китайски ръководители. Тогава генсек на ЦК на КПП стана настоящият президент на страната Си Дзинпин. Партията насърчава стремежа към самоограничение и водене на скромен начин на живот от страна на членовете й и особено на високопоставените чиновници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай