Китай иска мирно решение за Южнокитайско море

САЩ и Япония преразгледаха военните си договори

Китай иска мирно решение за Южнокитайско море | StandartNews.com

Пекин. Президентът на Китай Си Цзинпин призова за мирно разрешаване на териториалните спорове между неговата страна и съседите й в Южнокитайско море, предаде АФП.

"Що се отнася до териториалния и морски спор между Китай и АСЕАН /Асоциация на страните от Югизточна Азия"/, двете страни трябва да се придържат към принципа за мирни консултации и приятелски диалог и да решат този конфликт по мирен начин, за да се запазят стабилността и мира в този район", заяви президентът в реч пред индонезийския парламент.

Пекин има претенции за почти цялото Южнокитайско море, което е кръстопът на морски маршрути, жизнено важни за световната търговия, както и потенциален източник на петрол, природен газ и богати рибни ресурси. АСЕАН и САЩ пледират за многостранно разрешаване на конфликтите в Южнокитайско море, а китайците дават предпочитание на двустранен подход, което според техните критици им позволява да се облагодетелстват от тежестта си на свръхсила.

Междувременно, САЩ и Япония започнаха преговори във формат „2+2" между министрите на външните работи и на отбраната, предаде Ройтерс.

Основни теми на преговорите са преместването на 5000 американски военнослужещи от Япония в Гуам, както и въпросите на международната сигурност. Заедно с това ще бъде сключено споразумение за преразглеждане в края на следващата година на общите направления в двустранното сътрудничество в областта на отбраната.

Министрите са се съгласили и да разположат новата американска противоракетна отбранителна система в базата Киогамисаки на западното крайбрежие на Япония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай