Хърватският президент попари Финландия

Зоран Миланович иска да бъде променен изборният закон в Босна и Херцеговина

Хърватският президент попари Финландия | StandartNews.com

Хърватският президент Зоран Миланович заяви отново днес, че ще наложи вето върху поканата за Финландия да стане член на НАТО, докато не бъде променен изборният закон в Босна и Херцеговина, предадоха агенция Хина и БТА.

"Този въпрос ни дойде ненадейно, като пролетен дъждец. Никой не очакваше това. И Хърватия би трябвало да се държи като "Хитлерюгенд", ей така, да станем всички и да кажем - може. Не, не разговаряме за това, не сме нито "Хитлерюгенд", нито пионерите на Тито, ние сме модерна страна, която мисли с главата си", каза Миланович.

"Щом Кипър може да наложи вето /в ЕС/ на санкциите против беларуския президент Александър Лукашенко, докато не бъде решен проблемът с Турция за експлоатацията на газа, защо Хърватия да не може да го направи?", попита той.

"Като президент, който представлява Хърватия на срещата на високо равнище на НАТО, ще наложа вето на поканата, ако бъде на това ниво", каза още президентът пред журналисти във Вуковар, цитиран от Хина.

Срещата на високо равнище на НАТО ще се състои в края на май в Мадрид.

Ако поканата бъде изпратена на по-ниско ниво, продължава Миланович, не съм сигурен, че ще трябва да накарам хърватския посланик в Съвета на посланиците на НАТО да заеме моята позиция. Тогава правителството ще трябва да вземе решение и то е, че докато не бъде решен хърватският проблем в Босна и Херцеговина, не трябва тези държави /Финландия и Швеция/ да бъдат канени в НАТО.

"Ще преследвам като дявола грешната душа всеки депутат в хърватския парламент, който бъде "за" присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО", добави Миланович.

Миланович нарече хърватското правителство предателско. "Те предават хърватите в Босна и Херцеговина, а тези хора искат съвсем малко, само основното, държава, в която се зачитат националните права", каза Миланович.

Според него се очаква в Босна и Херцеговина да се игнорира фактът, че има хървати, сърби и мюсюлмани, за да могат мюсюлманите да надгласуват хърватите.

Хърватският парламент не трябва да ратифицира присъединяването на когото и да е към НАТО, докато изборният закон в Босна и Херцеговина не бъде променен, каза още миналия месец президентът Миланович пред журналисти.

"За нас Финландия е по-важна от Хърватия и хърватите в Босна и Херцеговина, така ли?", запита той.

"Искате в НАТО? Няма проблем, имаме достатъчно време. За Финландия това е жизнено важен въпрос, и за нас е жизнено важно ще избират ли хърватски представител хърватите в Херцеговина. Е, сега ще чуят това хора, които иначе не биха го чули. Стига вече", каза Миланович.

Той добави, че само иска от Финландия и Швеция "да кажат на американците да решат това". "За мене жизненоважният интерес на хърватската държава, нация и народ е Босна и Херцеговина да бъде функционираща държава", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай