Хърватия със силен жест към България за Шенген

Хърватският вътрешен министър Давор Божинович се срещна с българския си колега Бойко Рашков

Хърватия със силен жест към България за Шенген | StandartNews.com

Хърватия е готова да предостави на България цялата си професионална и техническа подкрепа за присъединяване към Шенгенското пространство, съобщи днес хърватското министерство на вътрешните работи, след като хърватският вътрешен министър Давор Божинович се срещна с българския си колега Бойко Рашков, предадоха ХИНА и БТА.

Двамата министри обмениха мнения за ситуацията в Украйна и предоставянето на временна закрила на украинските бежанци, както и за миграционната ситуация по маршрута на Източното Средиземноморие. Също така обсъдиха новия пакт за миграцията и убежищата, както и стратегията за укрепване на Шенгенското пространство.

Министрите посочиха, че миграционният натиск върху външните граници на ЕС се е засилил през пролетта и че нито Хърватия, нито България са крайната дестинация на нелегалните мигранти. Те отбелязаха, че засилването на натиска е свързано с политически обстоятелства и обстоятелства в областта на сигурността, както и с това как съседните страни управляват миграцията.

Те обърнаха внимание на важността на всеобхватния и единен европейски отговор на кризата в Украйна. От началото на руската военна инвазия в Украйна Хърватия е приела над 17 000 украински бежанци, а България - около 100 000, предимно жени и деца. И двете страни са им предоставили временна закрила с цялата необходима помощ и грижи, включително здравеопазване, социални грижи и включването на децата в образователната система, а на възрастните на пазара на труда.

Двамата министри подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в областта на природните бедствия, което допълнително ще засили сътрудничеството в гражданската защита и управлението на природни бедствия и бедствия, причинени от човека.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай