Хора на Борис Джонсън му готвят тесла. Иде ли катастрофа?

Зоват премиера на Великобритания да направи единствената достойна стъпка като подаде оставка

Хора на Борис Джонсън му готвят тесла. Иде ли катастрофа? | StandartNews.com

На Острова се появиха сведения, че депутати от Консервативната партия на премиера Борис Джонсън вече открито обсъждат как той да бъде свален от поста и кой да бъде негов наследник, предаде БНР. Това става след интервю във вторник на премиера, в което той заяви, че никой не го е предупредил, че партито на "Даунинг стрийт" 10 през май 2020 година е било в нарушение на правилата на локдауна.

Днешният брой на в. "Индипендънт" води на първа страница със заглавието "Никой не ме предупреди, че купонът е против правилата, каза човекът, който създава правилата".

Политическите наблюдатели са на мнение, че с това интервю Борис Джонсън "си е вкарал автогол". Твърди се, че депутати от различен ранг и различни крила на Консервативната партия смятат, че вече могат да бъдат събрани достатъчно писма с искане на вот на недоверие в премиера след като бъде публикуван доклада на държавната служителка Сю Грей, която разследва случаите с партита на "Даунинг стрийт" по време на локдаун. „Дейли телеграф“ пише, че около 20 депутати смятат да предадат такива писма в "Комитет 1922" още днес.

Знае се със сигурност, че вече са подадени няколко. Необходимо е писмата да станат 54, за да се гласува вот на недоверие на Джонсън.

Междувременно стана ясно, че Доминик Къмингс, бившият първи съветник на Борис Джонсън, ще бъде разпитан в рамките на разследването.

Къмингс първи подаде сигнал за партито на 20 май 2020 година. След като премиерът заяви в парламента, че е присъствал за малко на събирането, но с ясното съзнание, че това е работна среща, бившият съветник заяви, че Джонсън е излъгал пред депутатите и че той лично го е предупредил за последствията от това събиране.

Заместник-лидерът на опозиционна Лейбъристка партия Анджела Рейнър заяви, че ако министър-председателят има поне малко уважение към британския народ, трябва да направи единствената достойна стъпка като подаде оставка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай