Ето какви са били последните думи на папа Бенедикт XVI

Той почина на 31 декември на 95 години

Ето какви са били последните думи на папа Бенедикт XVI | StandartNews.com

Хиляди вярващи се стекоха във Ватикана в понеделник, за да отдадат последна почит на папа Бенедикт XVI, който почина в събота на 95-годишна възраст. Дълга опашка се изви около площад св. Петър призори за поклонението на бившия папа. Опелото и погребението му ще бъдат в четвъртък. Тялото на покойния почетен папа бе поставено за поклонение първо в манастира, където той живя от 2013 г. досега. 

ВИЖ СЪЩО: Първи думи от папа Франциск за отишлия си папа Бенедикт

Пренасянето на тялото му в базиликата "Св. Петър", най-голямата римокатолическа църква в света, която може да побере десетки хиляди богомолци, се състоя в понеделник, информира още euronews.com. Базиликата, шедьовър на архитектурата, съчетаваща ренесансови и барокови стилове, завършена през 1626 г., също е и едно от най-свещените места в християнството. В базиликата се помещава гробницата на св. ап. Петър, първият епископ на Рим. 

В неделя папа Франциск отдаде почит към "любимия" папа Бенедикт XVI и го нарече "верен служител на Евангелието и на Църквата". 

ВИЖ СЪЩО: Световните лидери скърбят за папа Бенедикт XVI

Папа Бенедикт XVI подаде оставка през 2013 г. поради влошеното си здраве и почина девет години по-късно. Погребалната церемония ще бъде тържествена, но скромна, каквото е било желанието на бившия папа. То ще се проведе в четвъртък от 9:30 часа на площад св. Петър, където бе и опелото на папа Йоан Павел II. След това папа Бенедикт XVIще бъде положен при другите папи в криптата на базиликата св. ап. Петър. 

Последните думи на папа Бенедикт XVI преди кончината му са били: "Господи, обичам те", съобщи за медиите неговият секретар eпископ Георг Гансвайн пред Vatican News.

Снимка: euronews.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай