Хакери с голям удар. Кибератаки във Великобритания

Великобританската избирателна комисия е станала обект на атаки

Хакери с голям удар. Кибератаки във Великобритания | StandartNews.com

Великобритания стана обект на масирана хакерска атака. Избирателната комисия съобщи днес, за серия от киберинциденти, засечени за първи път през октомври миналата година, като в компютърните й системи са проникнали "враждебни оператори", предаде Ройтерс.

Избирателната комисия на Великобритания е независим орган, който наблюдава провеждането на изборите и регламентира политическото финансиране в Обединеното кралство.

"Враждебни оператори са били активни в нашите системи и са имали достъп до сървърите, в които са били нашите електронни пощи, системите за контрол и копията от избирателните списъци", се казва в серия от публикации на институцията в социалната мрежа "Eкс" (доскоро "Туитър").

Повечето от данните в избирателните списъци, включително името и адреса на регистрираните гласоподователи в периода 2014 - 2022 г. и имената на гласувалите в чужбина, вече са изнесени в публичното интернет пространство, посочва комисията.

Тя отбелязва, че по време на разследването на инцидентите е работила съвместно с Националния център по киберсигурност на Великобритания и с външни експерти, като в това време е извършила подобрения по сигурността на своята компютърна система, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай