Казахстанският президент си постави нови задачи

Казахстанският президент си постави нови задачи | StandartNews.com

Астана. Държавният глава на Казахстан Нурсултан Назарбаев обозначи нови задачи в своето ежегодно обръщение към народа, съобщиха от посолството на републиката у нас. В обръщението си той обозначи следните стъпки за изпълнение на Стратегия 2050 в рамките на Патриотичния акт "Мәңгілік Ел" (Вечна страна):

Президентът отбеляза значителния ръст на Казахстан от момента на придобиването на независимостта през 1991 година, подчертавайки, че  страната бе създадена от нулата само за две десетилетия благодарение на нейния "талантлив, трудолюбив и търпелив народ". Заедно с това той отбеляза, че не се очаква "лека разходка" през ХХI век, и допълни, че близките 15-17 години ще предоставят добра възможност за мащабен пробив в развитието на Казахстан.

Президентът постави ред конкретни задачи по създаването на икономическа, социална и институционална основа за реализация на Стратегията 2050, главна цел на която е влизане в числото на 30-те най-развити държави в света. В своето изказване президентът отбеляза важното значение на повишаването на качеството на услугите в областта на здравеопазването, образованието и социалната сфера, а също така обяви предстоящото значително повишаване на заплащането на служителите, заети в най-важните за страната области: с 28% - в сферата на здравеопазването, с 29% - в сферата на образованието и с 40% - в социалната сфера.

Други важни аспекти от обръщението:

Икономика: президентът прогнозира ръст на БВП в рамките на 6-7%, увеличаване на БВП на глава от населението до ниво повече от 14 500 щатски долара. Той подчерта, че малкият и среден бизнес ще станат двигател на икономическия ръст, с акцент върху иновациите и екологично чистите производства.

Енергетика: президентът обяви, че предстои изграждане на четвърти нефтопреработващ завод и нова атомна централа. Правителството има задача до края на първото тримесечие на текущата година да излезе с предложение за локациите на тези два обекта. Държавният глава потвърди придържането на Казахстан към принципите на зелената икономика въз основа на инициативата "Зелен мост".

Условия за инвалиди: държавният глава отбеляза, че трябва да се полагат значителни усилия за това, Казахстан да стане държава без бариери за хора с ограничени възможности. Той също така обяви 25%-но увеличение на пенсиите за инвалиди.

Развитие на градовете: президентът отново акцентира върху развитието във всеки регион на крупни градски агломерати, за да се осигурят условия за значително увеличаване на градското население на Казахстан от сегашните 55% до 70% към 2050 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай