Катастрофална буря налетя гръцкия туризъм

До две трети от гръцките хотели са изправени пред фалит заради коронавируса

Катастрофална буря налетя гръцкия туризъм | StandartNews.com

До две трети от гръцките хотели са изправени пред фалит поради блокадата, наложена от коронавируса, съобщава проучване на влиятелната Елинска камара на хотелите, цитирана от "Грийк рипортър".

Във видеоконференция президентът на Камарата Александрос Василикос заяви, че "ще отнеме много време гръцката туристическа индустрия да се върне към нивата на 2019 г.", година, в която рекорден брой туристи посетиха страната.

Според проучването 65 процента от хотелиерите казват, че фалитът на техния бизнес е или "вероятен", или "най-вероятен" - съответно 46,6 и 18,3%.

В същото време по-голямата част от хотелиерите - 95% - предвиждат огромен спад в приходите, който е средно 56,3 процента. Смята се, че секторът в Гърция ще загуби общо 4,46 милиарда евро през 2020 г.

Миналата седмица Григорис Тасиос, председател на Гръцката асоциация на хотелиерите, прогнозира, че гръцката туристическа индустрия е изправена пред безпрецедентна криза вследствие на пандемията на коронавирус и се очаква да загуби поне 50% от приходите си в 2020.

Тасиос заяви, че според оптимистичен сценарий туристическият сезон ще започне на 1 юли, месеци по-късно от обичайното, отнемайки почти 10 милиарда евро от туристическите постъпления тази година.

На 19 март гръцкото министерство на туризма обяви, че всички хотели, които работят на 12-месечна база, ще бъдат принудени да затворят до 30 април 2020 г.

Решението обаче предвижда, че всеки регионален град все още ще трябва да има поне един отворен хотел, а три хотела ще останат отворени в Атина и Солун.

Пандемичната криза струва на гръцкия БВП 2,5 пункта всеки месец, коментира финансовият министър Христос Стайкурас, като изчисли, че рецесията може да бъде дори на 10 процента. В изказване пред Тема ФМ в неделя, той подчертава, че големият залог на туризма в гръцката икономика го прави по-уязвим за кризата.

Той призна, че макар първоначалната прогноза за растеж на БВП през 2020 г. да беше по-добра в Гърция, отколкото в други страни-членки на еврозоната, сега се изчислява, че рецесията ще бъде на същото ниво като в други европейски страни, което ще доведе до намаляване на БВП с 5% -10% тази година.

Финансовият министър отбелязва, че Европейската комисия оцени рецесията в Европа от 5% до 10% и че "всяка седмица прогнозите за съжаление се актуализират до най-лошото".

"Гърция, която започна с по-добра и по-висока динамика в сравнение с другите страни и се смята, че има над два пъти по-голям темп на икономически растеж в сравнение с Европа, ще бъде приблизително същата рецесия като европейската, поради по-голямата уязвимост на нашия туризъм".

На въпрос дали ще има кредитиране по отношение на дълга, той отговори, че са взети важни решения във връзка с фискалното облекчаване и че Гърция има възможност да се възползва от фискалните разходи.

Той каза, че Гърция има възможност да финансира кризата условно, "днес имаме паричен буфер и от нас зависи да се справим с кризата ефективно".

По отношение на предприетите мерки той отбелязва, че правителството се опитва да въведе "всеобхватен план, който непрекъснато се обогатява" и обяснява за "рационален подход". Според Стайкурас, всичко ще зависи от това как ще функционира икономиката през следващите месеци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай