Камикадзе за туристи в Истанбул (ОБЗОР)

Камикадзе за туристи в Истанбул (ОБЗОР) | StandartNews.com

Сириец от ИД гръмнал бомбата, Давутоглу се обади на Меркел

Самоубийствен атентат окървави най-туристическата част от Истанбул. Поне единадесет души, деветима от които германски туристи, загинаха при взрива, извършен от предполагаем член на "Ислямска държава", предаде Би Би Си. Генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов съобщи, че няма данни за пострадали българи при атаката. Мощният взрив разтърси района на площад "Султанахмет", където стотици туристи се тълпят ежедневно, за да видят историческите забележителности. В близост до мястото на атаката се намират Синята джамия и църквата "Света София". Взривът е бил толкова силен, че се е чул в далечния квартал "Бешикташ".

При атентата бяха ранени 15 души, много от които също германци. Турските власти коментират, че мишена на терористичния акт очевидно е била група от 33 туристи от Германия. Пострадалите бяха откарани в болница, двама от тях са в критично състояние. Сред тях има трима турски граждани и трима германски туристи, които са с леки наранявани. РИА Новости съобщава за ранени туристи от Южна Корея, Германия, Норвегия и Перу.

Очевидци разказаха страховити сцени от мястото на атентата. "Беше самоубийствен взрив. Цареше хаос, всички тичаха нанякъде", разказа Мурат Маназ. Германската туристка Каролине каза, че експлозията е била толкова силна, че земята се разтресла. "Започнах да тичам с дъщеря ми. Скрихме се в близка сграда и останахме там половин час. Беше много страшно", каза Каролине. Ердем Короглу, който работи в близък офис, разказа, че навсякъде по земята лежали тела. "Беше трудно да се разбере кой е жив и кой мъртъв. Сградите се разтресоха от силата на взрива", каза Ердем. "Срещнах терориста и буквално видях очите му, видях как взриви бомбата", разказва един от ранените при атентата. По това време там е и изселникът от България Ердинч Халим. "Бяхме на метри от мястото. Жена ми трябваше да си вземе дипломата за магистратурата от филиала на здравното министерство, изпратена от университета "Ататюрк" в Ерзурум. В един момент се чу страшен гръм, писъци, настана хаос. Жена ми изпадна в паника, разплака се, трябваше бързо да я изведа. Видях човешки тела и разкъсан труп, не пожелавам на никого да види подобна картина, нито да живее в постоянен страх от терористични атаки", разказа Ердинч.

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че зад атентата стои джихадистката групировка "Ислямска държава".

"Ние установихме, че извършителят на нападението е чужденец, който е член на "Ислямска държава", каза премиерът в Анкара. Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш съобщи, че нападателят е сириец, роден през 1988 г. Той е бил идентифициран по открити части от тялото му. Камикадзето е влязло неотдавна в Турция, но не е било в турския списък на заподозрени бойци. Ахмет Давотуглу се обади по телефона на германския канцлер Ангела Меркел, за да й поднесе съболезнования. Впоследствие той се зарече всички свързани с атентатора да бъдат открити и наказани, както и да продължи борбата срещу ИД. Самата Меркел изрази "сериозна загриженост" заради случилото се, допълвайки, че е засегната германска група туристи. "Днес е ударен Истанбул. Ударен беше Париж, Тунис, Анкара. Международният тероризъм отново показа жестокото си и нехуманно лице днес", каза Меркел. Случилото се беше осъдено от турския президент Реджеп Тайп Ердоган. "Атентатът отново показа, че като нация трябва да действаме като едно сърце, като едно тяло в борбата срещу тероризма. Принципната и решителна позиция на Турция в борбата срещу тероризма трябва да продължи до края", каза Ердоган. Според него Турция е топмишена на всички терористични групировки от региони.

Арестуваха 16 терористи в Анкара

Турската полиция арестува цяла група за подготовка на терористични актове в Анкара. Според местните власти групата е свързана с "Ислямска държава". Анадолската агенция съобщи, че в турската столица Анкара са арестувани 16 терористи в момент на подготовка за бомбени атаки. Нападенията е трябвало да бъдат извършени днес. Само единият от тях е турски гражданин, повечето от останалите са сирийци. Службите за сигурност и антитероризъм са разкрили присъствието на атентаторите самоубийци в града и са ги наблюдавали в продължение на дни. Според полицията планът за атаката е предвиждал нападения срещу сгради на публични институции в турската столица. От арестуваните терористи са иззети голям брой документи, уличаващи ги в принадлежност към "Ислямска държава". Турция е под тревога за атаки още от 10 октомври, когато 103-ма души загинаха при двоен самоубийствен атентат по време на мирна демонстрация в Анкара. Това бе най-кървавата атака в модерната история на страната. Отговорност за нея бе приписана на ИД, както стана и с други две атаки, извършени по-рано през годината в кюрдски райони на страната. През последните седмици турските власти задържаха няколко заподозрени членове на "Ислямска държава" с аргумента, че са подготвяли атентати в Истанбул.

Борисов: България е искрен съюзник

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до турския си колега Ахмет Давутоглу заради атентата в Истанбул. "Моля да приемете от името на българското правителство и лично от мое име най-дълбоките ни съболезнования към семействата на загиналите в терористичния атентат в сърцето на Истанбул. България остро осъжда поредния удар на терористите в Турция. Солидарни сме с мъката за всички пострадали - турски и чуждестранни граждани, в този неоправдан акт на насилие", пише в телеграмата си Бойко Борисов. "Бих искал да ви уверя, че България е искрен съюзник на Турция както в рамките на НАТО, така и в справедливата борба на демократичните нации с тероризма", посочва той. Президентът Росен Плевнелиев също поднесе съболезнования на турския си колега Реджеп Тайп Ердоган. "Тероризмът и насилието са неприемливи и не могат да бъдат оправдани по никакъв начин", се казва в съболезнователната телеграма на президента."Няма кауза, която да оправдава убийството на невинни хора. Съвременният тероризъм не признава религии, нации и граници и е наш общ враг в защитата на демократичните ценности", заяви и външният министър Даниел Митов.

Външно: Внимавайте в големите турски градове

Берлин също предупреди гражданите си, чака се още насилие

Броени часове след кървавата експлозия в Истанбул Външно министерство отправи препоръка към българите, които пътуват в Турция. Подобно предупреждение към гражданите си отправи и Германия, след като германска група туристи се оказа близо до мястото на взрива. "Отчитайки повишеното напрежение вследствие на бомбената експлозия в района на площад "Султанахмет" в туристическата част на град Истанбул, МВнР съветва пътуващите в Турция български граждани да проявяват повишено внимание, особено при престой в големи турски градове и известни туристически дестинации", се казва в съобщението на министерството на Даниел Митов. От там подчертават, че предвид повишените мерки за сигурност, следва стриктно да се изпълняват указанията на органите на реда и сигурността. При необходимост българските граждани могат да се обръщат за допълнителна информация и съдействие към българските дипломатически представителства в Турция. На сайта на министерството могат да бъдат намерени контактите на посолството ни в Анкара, генералното консулство в Истанбул, консулството в Истанбул и други наши представителства.

Междувременно Германия предупреди своите граждани да избягват големите струпвания на хора пред туристическите атракции в Истанбул. На своя уебсайт германското външно министерство съобщи, че се очакват и други изблици на насилие и терористични атаки на територията на цяла Турция. Няколко европейски страни, сред които и Великобритания, съобщиха, че се опитват да установят дали техни граждани са сред убитите и ранените в Истанбул и предупредиха гражданите си да избягват туристическите обекти в града.

Забраниха на медиите да предават

Турските власти наложиха тотална забрана за огласяване на каквато и да е информация в медиите за взрива в Истанбул, предава CNN Turk. Забраната се отнася за всякакви новинарски емсии, включително интервюта и критични публикации в печат, радио, телевизия, социални мрежи и онлайн медии. Решението е влязло в сила веднага след като са били уведомени всички медии в страната.

Хотел горя по същото време

Хотел в Истанбул се запали по същото време, по което бяха извършени и кървавите атентати. Пожарът пламнал в 8-етажната сграда в квартал Малтепе, която още не била отворена за посетители. По време на инцидента в нея е имало около 20 души, които са евакуирани.

По информация на турските медии инцидентът няма връзка с експлозията в центъра на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай