Какво става в С. Македония след оставката на Заев

Премиерът трябва да информира писмено председателя на парламента

Какво става в С. Македония след оставката на Заев | StandartNews.com

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев трябва да информира писмено председателя на парламента, че подава оставка, а оттеглянето му означава и оставка на цялото правителство, съгласно член 93 от конституцията, съобщават македонските медии.

Процедурата след това е следната: в срок от 10 дни президентът трябва да връчи мандат за съставяне на ново правителство на партиите, които имат мнозинство в парламента. След това получилият мандата има срок от 20 дни, за да предложи на парламента програма и състав на правителството.

Заев обяви тази нощ, че подава оставка като премиер и председател на СДСМ след загубата на неговата партия на местните избори. Според него мандатът трябва да остане в СДСМ и да приключи четиригодишният мандат, получен миналата година в коалиция с Демократичния съюз за интеграция и други партии.

"Оставам на позицията, че не трябва да има предсрочни парламентарни избори. Предстоят отлични и неповторими 2,5 години за работа и икономически успехи, от които полза ще имат целият народ и държавата", каза Заев.

Междувременно СДСМ трябва да избере нов партиен лидер, не е известно дали той ще заеме и премиерския пост.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви убедителна победа на партията си на местните избори в Република Северна Македония и каза, че започват промени за по-добра Македония, предадоха македонските медии.

Мицкоски благодари на коалиционните си партньори, както и на политическите партии, които подкрепиха ВМРО-ДПМНЕ, като Алтернатива, Алианс за албанците и Левица.

"Това доказва, че един опозицинен блок е почти напълно известен. Той ще спечели огромна победа на следващите парламентарни избори, които много вероятно ще бъдат предсрочни", каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

Времето ще покаже как ще се развият нещата, но най-добре е управляващите да си отидат след предсрочни избори, каза Мицкоски.

"Искам да го помоля да помисли добре за бъдещите си стъпки, да се превъзмогне и да направи най-доброто за Македония. Да разбере посланието, а то е - "стига", и че трябва да си отиде", каза Мицкоски, обръщайки се към лидера на СДСМ Зоран Заев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай