Какво следва след смъртта на Пригожин? Говори експерт

Според Ивайло Иванов има няколко теории за случилото се

Какво следва след смъртта на Пригожин? Говори експерт | StandartNews.com

Смъртта на ръководителя на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин не е изненада и вероятността да е инцидент е изключително малка. Това заяви в ефира на България Он Ер военният експерт Ивайло Иванов.

„Не можем да отхвърлим хипотезата, че загинал в инцидент, все още нямаме достатъчно данни, но имайки предвид личността на Пригожин и отношенията му с руския президент и министъра на отбраната, можем да очакваме, че това е целенасочен акт“, допълни експертът.

Според него има няколко теории за случилото се, но фактите още се изясняват и е интересно какво ще се случи с ЧВК „Вагнер“.

„Трудно можем да преценим какви са били мотивите, но по някакъв начин те обезглавяват организацията и дават възможност тя по-лесно да бъде превзета от Министерството на отбраната. Доколко обаче това ще се случи, тепърва ще видим“

Експертът е на мнение, че смъртта на Пригожин няма да повлияе пряко на хода на войната, тъй като войските на „Вагнер“ вече бяха извадени от Украйна.

„Това, на което ще повлияе, е бойния дух сред войските. Пригожин се ползваше с голямо одобрение на голяма част от войските, защото казваше неща по отношение на логистиката, на екипировката на руските войски, включително и за това, че се взимат некомпетентни решения. Това му донесе доста позитиви“, заяви Иванов.

Той смята, че ситуацията ще изостри напрежението в руския елит и в службите за сигурност.

„Тези хора получиха знак, че не могат да бъдат правени каквито и да е договорки с руския президент. Едно е сигурно - Русия загуби най-големия си пропагандатор. Пригожин се доказа като изключително талантлив“, завърши военният експерт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай