Петък,

Какво се страхува да каже папата? Крие го в молитвите си

От: Рачо Рачев, сн. АП -
2209
Какво се страхува да каже папата? Крие го в молитвите си
A
A
A

Светът е застрашен от глобален конфликт, предизвикан от руската инвазия в Украйна, и това трябва да убеди всички, че е дошло времето човечеството да премахне войната, преди тя да премахне него каза папа Франциск днес, цитиран от Ройтерс.

"Повече от месец измина от инвазията в Украйна, от началото на тази жестока и безсмислена война, която, както всяка друга война, е поражение за всички нас", каза той пред хиляди хора, събрали се на площад "Свети Петър". Войната в Украйна унищожава бъдещето на страната, каза той, цитирайки статистика, според която половината деца са избягали от страната.

"Това е зверството на войната, нещо варварско и кощунствено", добави той и призова слушателите си да не смятат войната за нещо неизбежно или нещо, към което трябва да привикнат.

Откакто Русия нахлу в съседката си на 24 февруари Франциск няколко пъти спомена възможността за ядрен конфликт. "Умолявам всички политици, които участват в това да помислят, да поемат ангажимент и, виждайки мъченичеството на Украйна, да разберат, че всеки ден на военни действия влошава ситуацията за всички", каза папата.

Светият отец косвено критикуваше Москва от началото на наричаната от Русия "специална военна операция" за демилитаризиране на Украйна. Той категорично осъди наричаната от него "неоправдана агресия" и "жестокости". Въпреки това Франциск използва думата "Русия" само в молитви, като например на специално световно събитие за мир миналия петък.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com