Какво направи света през 2018 г. по-добър?

Изминалата година беше много драматична, пълна с тежки бедствия - някои природни, други причинени от хора

Какво направи света през 2018 г. по-добър? | StandartNews.com

Изминалата година беше много драматична, пълна с тежки бедствия - някои природни, други причинени от хора. Все пак не трябва да забравяме, че се случиха някои много важни и положителни неща. Плусинфо ги систематизира в своеобразна класация.
 
1. За първи път в историята броят на бедните намаля
 
През септември институтът „Брукингс“ заяви, че за първи път, откакто се води статистика, повече от половината от населението на света не са бедни, а от средната класа или богати. Под термина член на средната класа се подразбират онези, които могат да си позволят пътуване, кино, театър, които могат да си купят кола. Процентът на хората, живеещи под прага на бедността е спаднал от 36% през 1990 г. до около 9% тази година, според македонският портал Блиц.
 
2. Озоновият слой се възобновява
 
Според последната оценка на състоянието на озоновия слой, горният слой над северното полукълбо вероятно ще бъде напълно възстановен до 2030 г., а целият слой до 2060 г., се казва в доклад на ООН. Експертите смятат, че това е изключителен обрат, който показва какво е възможно, когато се предприемат глобални действия, пише "Позитив Нюз".
 
3. Горилите вече не са критично застрашени
 
Планинските горили се отстраняват от списъка на най-застрашените видове. Последните данни показват, че техният брой се е увеличил от 620, както беше през 1989 г., до около 1 000 днес. През 90-те години организациите за опазване на дивата природа предприеха мащабни дейности, които дадоха плод. Горилите бяха на ръба на изчезване, най-вече заради бракониерите.
 

 

Thinkstock/Getty Images

 


4. Херат е изчистен от мини
 
Регионът Херат в Афганистан тази година най-накрая бе напълно изчистен от мините, много от които бяха поставени още през 80-те години на миналия век. Години по-късно хората губеха живота си, стъпвайки върху тях. Но след десетилетие работа британска група сапьори най-накрая прочисти района от мините.
 
5. Намаля броя на самоубийствата
 
Според „Економист“ световният процент на самоубийства е намалял с 38% в сравнение с 1994 г., която е рекордна по брой самоубийства. Въпреки това има изключения като Съединените щати, където процентът на самоубийствата се увеличава.
 
6. ЕС спаси пчелите
 
През април ЕС се съгласи да забрани група инсектициди, които са свързани с драматичното намаляване на пчелите.
 

 

 


Експерти от 28 страни се договориха да забранят използването на три токсични неоникотиноиди шест години след като Европейската агенция за безопасност на храните заключи, че тези химикали са вредни за пчелите.

7. Индия декриминализира хомосексуалността
 
Върховният съд в Индия премахна забраната за сексуални отношения между хора от един и същи пол. Този закон съществуваше от времето на колониализма. Гей сексът отново стана криминално престъпление в Индия през 2013 година. Но Върховният съд гласува за изменение на този закон през септември, постановявайки, че хомосексуалния акт "между пълнолетни възрастни" не е престъпление.
 
8. Забраниха търговския риболов в Арктика
 

Thinkstock/Getty Images

Международен договор забрани търговския риболов в Арктика. С оглед на това, че топенето на леда създава нов потенциал за експлоатация на Арктика, забраната, подписана през октомври, има за цел да защити по-голямата част от крехката екосистема. Търговският риболов ще бъде забранен в значителни райони на Арктика, съгласно споразумение, подписано в Гренландия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай