Сряда,

Какво да правят бездомните?

От: Стандарт -
Какво да правят бездомните?
A
A
A

В Кан отвориха за тях фестивалния дворец, който тази година няма да посреща филмови звезди. В Германия им оставят храна и дрехи по оградите. Градските власти отварят допълнителни приюти, но дали това е достатъчно?

Верена Розенке от Федералната организация в помощ на бездомните отбелязва, че те са особено застрашени от разпространението на коронавируса. "Мерките, които гражданите с жилище са помолени да спазват: да сведат до минимум социалните си контакти, да излизат навън само в краен случай и да избягват събиранията с други хора, не могат да бъдат спазвани от бездомните."

Много от нуждаещите са настанени във временни приюти и делят общи спални помещения със стотици други като тях. Но съвсем не всички могат да разчитат дори и на душ, да не говорим за редовното миене на ръцете. Освен това голяма част имат сериозни заболявания, рядко разполагат със здравна осигуровка и заради това не ходят редовно на лекар. Не е невероятно и редица бездомници изобщо да не знаят за появата на коронавируса, макар че помощните организации полагат усилия да ги информират.

Жилището се оказва въпрос на живот и смърт - ООН алармира за проблема със съобщение, в което се казва: "Жилището се превърна в първата линия на защита срещу коронавируса. Рядко домът е имал толкова голямо значение за това кой ще живее и кой ще умре".

Верена Розенке изтъква, че в кризата с коронавируса огромната част от организациите, които предлагат помощ на бездомни хора, не получават подкрепа нито от политиците и администрацията, нито от здравните власти. И не разполагат с достатъчно информация какво трябва да направят. Много от тях предприемат мерки по своя инициатива. Често липсват защитни облекла, маски за лице и дезинфектанти. Голяма част от услугите са преустановени, тъй като се извършват от доброволци, които принадлежат към рисковите групи.

Градската управа на Дюселдорф вече изрази желанието си да настани бездомните в празен хотел, а властите в Хановер смятат да предоставят 80 000 евро в помощ на нуждаещите се. Общините наемат все повече сътрудници и се опитват да ги снабдят със защитно облекло, казва Уве Любкинг от германския Съюз на градовете и общините. Не всички градове обаче могат да си позволят подобни мерки. Дюселдорф, който е сравнително стабилен финансово, може да направи повече от Дортмунд или Дуисбург, които имат много дългове. По тази причина властите трябва да отпуснат спасителни средства не само за фирмите, но и за общините, смята Уве Любкинг.

Социалната работничка от Бон Нели Грунвалд от своя страна отбелязва, че всеки, който има апартамент, може да се смята за безкрайно щастлив, защото разполага с място, където не е толкова изложен на риск. "Това е моментът да кажем, че собственото жизнено пространство наистина е на стойността на златото", казва тя.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички