Как Сърбия изпревари Европа по ваксинация

Съседите използваха умело външната си полотика, за да защитят населението си

Как Сърбия изпревари Европа по ваксинация | StandartNews.com

Сръбският премиер Ана Бърнабич, която е получила образование в САЩ, стана първият европейски лидер, получил ваксината на Pfizer/Bayontek. Вътрешният министър Александър Вулин, русофил, запретна ръкав и получи ваксината „Спутник V“. Министърът на здравеопазването също позира щастливо, докато получава инжекция с китайската ваксина „Синоварм“, пише македонското електронно издание “МКД“, цитирано от агенция „Фокус”.

Кадрите от ваксинацията бяха начин да убедят скептичното сръбско население в безопасността на ваксините, но също така илюстрираха всеобхватния подход за възлагане на обществени поръчки, който Сърбия възприе, когато започна надпреварата за ваксиниране на хората в континентална Европа, обяснява BBC.

„Независимо дали ваксините идват от Китай, САЩ или Европейския съюз, ние не се интересуваме, стига да са безопасни и да можем да ги получим възможно най-скоро. "За нас ваксинацията не е геополитически въпрос, а здравен проблем", каза Бърнабич.

Такъв прагматизъм се отплаща. Другите страни от Западните Балкани изпитват затруднения с получаването на каквито и да било ваксини, тъй като са заложили всичките си надежди на Европейския съюз или международната система на Covax. За разлика от тях Сърбия възнамерява да ваксинира поне 10 процента от населението до средата на февруари.

Изпреварвайки всички 27 държави от Европейския съюз – тя в момента ваксинира два пъти по-бързо от Германия, Испания и Италия и четири пъти по-бързо от Холандия.

Въпреки че премиерът настоява, че няма място за геополитика, добрите отношения на Белград с Пекин и Москва несъмнено са помогнали за осигуряването на количества ваксини, на които страните от Европейския съюз могат само да завиждат.

"Бих се радвала също да получа милиони дози от Pfizer," каза Бърнабич. „Но външната ни политика даде резултат. „Мисля, че беше умно и трябва да кажа, че се гордея с постигнатото.“

„Ние не сме член на Европейския съюз и с цялата солидарност, която съществува в ЕС, със сигурност ще бъдем последната страна, която ще получи ваксината от ЕС. Това е отрицателната страна на факта, че не сме в ЕС и стратегическият фокус на моето правителство остава присъединяването към ЕС," заяви Бърнабич пред ВВС.

За Сърбия обаче се оказа добре, че не разчиташе на Брюксел по време на кризата. В просторния Световен търговски център в Белград хората, които кандидатстват онлайн за ваксинации, се подреждат за бързо протичаща ваксинация. Ефективността на процедурата в страна, която не е известна с динамичната публична администрация, беше неочаквана.

"Изненадана съм. "Аз съм пенсиониран здравен работник и знам, че здравният сектор е добър, но съм изненадан от нивото на организация и масовото присъствие на здравни работници", каза 70-годишният Славен Радонович.

За Брюксел тази ситуация не е толкова желана, защото светът може да види, че държава, която е кандидат за членство в ЕС, има видими ползи от връзките си с Изтока. Освен това не за първи път страните от Западните Балкани откриват, че ЕС може да бъде ненадежден партньор в криза.

"Европейският съюз не присъства тук от гледна точка на сериозна политическа стратегия," каза Вук Вуксанович от базирания в Белград мозъчен тръст Център за политика на сигурност.

Поне още една държава от ЕС, Унгария, вече следва примера на Сърбия при набавянето на китайски и руски ваксини. Други биха могли да вървят по същия път.

Поне този път Сърбия се превърна в пример за останалата част от континента как трябва да се правят нещата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай