Как най-богатият датчанин създаде империята си

Ларс Ларсен започна бизнеса си с 20 000 долара спестявания

Как най-богатият датчанин създаде империята си | StandartNews.com

Днес светът загуби основателя на световно известната верига за мебели и стоки за дома JYSK Ларс Ларсен. 71-годишният бизнесмен, който беше най-богатият човек в Дания, е издъхнал в дома си в град Силкеборг, съобщиха от компанията, която има 25 магазини у нас в 18 града и има амбицията до края на годината да отвори още 5 обекта и голяма дистрибуционна база в индустриална зона "Божурище".

Ларс Ларсен е роден на 6 август 1948 г. в малкото градче Арнборг в Централна Ютландия, Дания, където самотната му майка отглежда „малкия Ларс“ и тримата му по-големи братя и сестри.
 
Няколко години по-късно, по финансови причини, семейството се премества в Тий, в Северна Ютландия, където Ларсен е принуден да работи всеки ден като чирак докато учи, а веднага след като взема диплома е назначен във фирма за изработване на завеси по поръчка.
 
Само за една година той навърта хиляди километри в търсене на клиенти и търговския му нюх се забелязва от началниците -  правят го мениджър на отдела за завивки и матраци. Така той разбира всички тънкости на занаята, познава вече не само клиентите, но и заводите -доставчици. Започва да се учи на маркетинг и завързва приятелства с местния вестник.
 
С помощта на медията прави и първия си по-сериозен търговски удар. Първата реклама, която пуска там е озаглавена „КАТАСТРОФА С КАМИОН – повредени стоки на стойност 100 000 датски крони“. Разбира се, като истински търговец, той е купил предварително десетки матрака с пружини, леко изцапани при падане от камиона, продава ги с отстъпка и фирмата добре печели от оборота.
 
По-това време обаче жена му получава работа в Олбор и семейството се премества там, където по-късно се раждат двете му деца - син и дъщеря. Той става мениджър в MinusService, която изиграва голяма роля в живота му. Там той за първи път пробва да продава домашен текстил по-евтино от конкурентите си - без да включва клиентското обслужване. И успява - фирмата жъне успехи, открива нови два магазина.

А Ларсен стартира своя собствена верига магазини, в които предлага спално бельо и градински мебели като използва всичките си спестявания в размер на 20 000 долара.
В нея обаче прилага нова тактика - по-голям асортимент от домашен текстил на по-ниски цени, но с включено клиентско обслужване. Магазинът му е под името Jysk Sengetøjslager и отваря врати на 2 април 1979 г, а през 2001 година се преименува на JYSK.

Вече 40 години фирмата е сред най-големите в света вериги-магазини, с повече от 2700 магазина в 52 държави. Миналата година Ларсен отпразнува пищен юбилей, който с нищо не показваше, че датчанинът скоро ще излезе от бизнеса.

Изненадващата новина за оттеглянето си той съобщи през пролетта - отказа от позицията си на председател на борда на директорите след като беше диагностициран с рак на черния дроб.
„За нещастие, диагнозата е изключително сериозна и поради тази причина взех решение да отделя повече време на моето семейство. За мен от голямо значение е, че бъдещето на компанията е в безопасни ръце“, каза тогава Ларс Ларсен и посочи за наследник 47-годишния си син Якоб Брунсборг.

"Щастлив съм, че Якоб се съгласи да приеме позицията на председател, което означава, че JYSK и Lars Larsen Group ще продължи да съществува като семеен бизнес със силни традиции“, сподели тогава Ларс Ларсен и добави:
“Якоб е част от живота на компанията. Той е активен при вземането на важни решения в борда на директорите за компаниите, които са част от Lars Larsen Group. Със сигурност е най-подходящият избор да ръководи компанията, която създадох.“

Днес Якоб бе първият, който, макар покрусен, излезе пред медиите да потвърди смъртта на Ларсен. „Баща ми е създал нещо уникално и е невъзможно да го заменя. Аз и семейството ми ще направим всичко по силите си, за да развием труда на неговия живот. В момента, най-важното е да бъда до моите близки в тези трудни моменти. Ето защо няма да коментирам бъдещето на компанията“, заяви новият най-богат датчанин.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай