Как британците наричат Елизабет Втора? Говори посланик

Елизабет Втора привнася красота и една изящност в атмосферата, казва дипломатът

Как британците наричат Елизабет Втора? Говори посланик | StandartNews.com

"Наричат я най-великият ни дипломат. Тя привнася това чувство на приемственост, на надеждност, което хората асоциират с Обединеното кралство", заяви в интервю за бТВ британският посланик у нас Роб Диксън, който коментира кончината на кралица Елизабет Втора.

Първият му спомен е, когато е 3-годишен и е на раменете на баща си, а кралицата е на посещение в Бирмингам. „Искахме да я видим. Тя беше вездесъща и винаги е присъствала в живота на нашата държава. Всяка Коледа тя влизаше в къщите ни", разказа Диксън.

„Това, което наблюдавахме по време на живота на кралица Елизабет Втора, е сериозна промяна в ролята на монархията и в Обединеното кралство, и в света. Монархията еволюира през този период“, каза още дипломатът.

„Тя се възкачва на трона на 25-годишна възраст. Първи министър-председател по време на нейното царуване е Уинстън Чърчил. Има определено чувство, че Елизабет Втора привнася красота и една изящност в атмосферата“, каза още посланикът.

По думите му кралица Елизабет Втора въвежда и един стил в монархията. За първи път нейната коронация се предава по телевизията и всъщност това е един символ на отварянето на кралското семейство. "Този момент промени мисълта на хората в посока обединение в началото на 50-те години", допълни Роб Диксън.

Според него ролята ѝ изисква много упорит труд и дълг към обществеността. "От началото до края на нейното царуване то е пропито именно с това чувство на дълг", на мнение е посланикът на Великобритания у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай