Кадиров - от бодигард на баща си до президент

Смята критиците на Путин за лични врагове, най-богатият е сред лидерите на руските региони

Кадиров - от бодигард на баща си до президент | StandartNews.com
  • Короняса се като Глава на Република Чечения
  • Смята критиците на Путин за лични врагове, най-богатият е сред лидерите на руските региони

 

Рамзан Кадиров - верният съюзник на Путин, си е дал титлата "Главата на Република Чечения". Няма измама, това е официалната длъжност на втория управник на династията Кадирови в малката планинска република.  Много често това, което руският президент не казва гласно, Кадиров го прави и

стрелите на света се насочват към него

През 2015 г. социологическо проучване показа, че Рамзан има 55% одобрение сред руснаците, срещу 33% десетина години по-рано. В интервю за американското списание "Нюзуик" чеченският вожд казва:"Искам Путин да е пожизнен президент. Тези, които го критикуват не са хора, а мои лични врагове. Докато Путин ме поддържа, аз съм способен на всичко".

Рамзан е най-малкото четвърто дете на първият президент на Чеченската република в състава на Русия Ахмат Кадиров. В началото на 90-те години на миналия век след разпада на СССР много от бившите съюзни или автономни републики започват да се отцепват и обявяват независимост. Бившата Чечено-Ингушка автономна социалистическа република също не прави изключение. През 1995 г. за главен мюфтия на държавата е избран Ахмат Кадиров, който от години се подготвя и изучава Корана. Първоначално се включва във войните с Русия, но по време на втората кампания става неин съюзник срещу представителите на крайния ислям. Така през 2000 г. с указ на президента Путин, Кадиров е обявен за ръководител на администрацията на Чеченската република. През 2003 г. е избран за президент на държавата, но седем месеца по-късно е убит.

На 9 май 2004 г. на централната трибуна на стадиона в Грозни, където се провежда концерт по случай Деня на победата, избухва бомба. По това време там освен президента са и официални лица от Русия, както и висши военни. Въпреки че радиосигналите са заглушени, взривът е детониран с кабел и погубва 7 души, а над 50 са ранени. На другия ден за вицепремиер на Чечения е назначен синът Рамзан. Роден е през 1976 г,. образованието си завършва в родното си село. По време на Първата чеченска война воюва редом с баща си срещу Русия. След войната става охранител на баща си, а след издигането му за ръководител на държавата оглавява службата му за безопасност. 

И така, макар и непряко виновен за гибелта на баща си, звездата на Рамзан изгрява.

Младият вицепремиер има по-големи амбиции и правителството на Чечения се обръща с молба към Путин да промени законодателството така, че Кадиров да може да се кандидатира за президент (по това време Рамзан е на 28 г., а по конституция минималната възраст за този пост е 30 г.). Но руският президент не обръща внимание на молбата. През 2005 г. действащият премиер на страната Сергей Абрамов катастрофира с автомобил, получава тежки травми и за дълго не може да изпълнява задълженията си. Затова президентът Али Алханов назначава Кадиров за изпълняващ длъжността министър-председател. На следващата година се издига и в партийната йерархия и става регионален секретар на пропутиновската партия "Единна Русия". По същото време Рамзан става и титуляр на поста премиер, но президентският пост все така го привлича. През 2006 г. разногласията му с Алханов се изострят. Конфликтът ескалира в

престрелка между техните охрани

Налага се Путин да извика и двамата в Москва, за да ги помири. Година по-късно Алханов подава оставка и Путин подписва указ за назначаването на Кадиров на президентския поста. Кадиров успява да прогони от размирната страна ислямските фанатици проповедници и войни на джихада. Възстановяването на икономиката е реално, борбата с бандитизма и организираната престъпност също дава добри резултати. В същото време обаче спазването на човешките права остава на мъртва точка, като този път източникът на беди е само един - Рамзан Кадиров. В доклад на "Аменсти интернешънъл" се споменава за наличието на не по-малко от 10 секретни затвора, в които са държани противници на режима или техни роднини. Кадиров  е заподозрян и като основен поръчител на убийствата на журналистката Анна Политковская през 2006 г., на правозащитничката Наталия Естемирова през 2010 г., на политика Борис Немцов през 2015 г. и над 15 други чеченци, заемали висши длъжности в държавния апарат или противници на режима, успели да емигрират.

В последните години Кадиров рядко прибягва до крайни мерки спрямо критиците си опитвайки се да изгради образа на "баща на нацията". За противопоставяне на уахабитските идеи, започва контролирана ислямизация на Чечения. Периодът се характеризира и с мащабно строителство и възстановяване на разрушенията от война. Средствата идват от руския федерален бюджет и от "Общественият фонд на името на Героя на Русия Ахмат Кадиров", който се попълва според Рамзан предимно от бивши приятели и съратници на баща му, а също и от чеченци, живеещи зад граница. Във фонда внасят процент от заплатите си държавните служители и работещите в бюджетните предприятия, често път против волята си. През 2009 г. с указ на руския президент Дмитрий Медведев на Кадиров е присвоено званието генерал-майор от милицията. През 2014 г. излиза с гръмки речи и прокламации, защитавайки анексирането на Крим от Русия. Вследствие това ЕС замразява неговите активи и му забранява достъпа до Съюза. На изборите за държавен глава, проведени миналата година, Кадиров поставя нов световен рекорд, събирайки 99,7% от гласовете. В тази плоскост трябва да споменем, че е също почетен академик на Чеченската академия на науките, почетен професор на няколко университета, сред които и по ислямски науки, защитил е докторска дисертация. Друга негова страст е футбола - той е почетен председател на футболния клуб "Терек", Грозни. За откриването през 2011 г. на новия стадион на стойност 270 млн. долара, носещ името на баща му Ахмат Кадиров, срещу хонорари от по 100 000 долара играха звездите от близкото минало - Диего Марадона, Франко Барези, Луиш Фиго, Иван Саморано, Фабиен Бартез. Наред с футбола, Рамзан проявява интерес и към ММА турнирите, а също е и президент на шахматната федерация на Кавказ.  От тази година е генерал-лейтенант, но говорителят на Путин Песков твърди че не е виждал все още заповедта за това. По данни от 2020 г. Кадиров е най-богатият ръководител на руски регион - заработил е 381 млн. рубли - около 4,2, млн. евро, Въпреки ниския стандарт на живот за обикновените граждани, Кадиров притежава разкошен Airbus A319 на стойност около 72,5 млн. евро. Ново разследване на независими журналисти показва, че Кадиров притежава и огромно тайно имение в Дубай. Кадиров е женен за съселянката си Медни Айдамирова, от която има 4 сина и 6 дъщери. Освен това семейството осиновява и две момчета сирачета от социални домове. Медни е моделиер и основава компания за женски дрехи в съответствие с ислямските норми. Има магазини в Близкия изток. Най-голямата дъщеря Айшат, макар и на 24 г., от миналата година е министър на културата на Чечения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай