Къде е най-високата присъда за трафик на мигранти

Причината е смърт на дете

Къде е най-високата присъда за трафик на мигранти | StandartNews.com

Най-тежката присъда с дай-дълъг срок за лишавена на свобода за трафик на хора беше постановена в Кипър, съобщиха от службата на главния прокурор в Никозия.

След смъртта днес на 5-годишно дете от спасените вчера бедстващи край острова сирийски мигранти, каналджията на групата е изправен пред обвинение в убийство.

 

Наказателният съд в област Фамагуста осъди на 5 години затвор 46-годишен мъж за участие в трафик на мигранти с цел финансова изгода. Той е подпомогнал 109 души от Сирия и Ливан да влязат незаконно по море на територията на Кипър през октомври миналата година.

Признатият за виновен по 4 обвинения е имал съществена роля в международна престъпна организация за трафик на мигранти по море, действаща в Сирия, Ливан и Кипър, се посочва в съдебното решение. 

Всеки от превозените по маршрута е платил за трафика си суми от 1800 до 2700 евро.

През септември миналата година друг трафикант бе осъден на 3 години лишаване от свобода.

Днес съдът във Фамагуста издаде заповед за 8-дневен арест на задържания снощи 47-годишен сириец, заподозрян като трафикант и управлявал лодката на спасените вчера край острова 60 сирийски мигранти. Той също се смята за част от незаконната мрежа в Източното Средиземноморие.

Задържаният вече е заподозрян и в непредумишлено убийство, след като тази сутрин 5-годишно момиченце от групата почина в болницата в Никозия.

3-годишната му сестричка също е в критично състояние в интензивното отделение.

Мигрантите, сред които 15 деца, бяха открити в много лошо здравословно състояние в сряда в малка дървена лодка на 30 морски мили от кипърския бряг след 6 дни в открито море.

Правителственият говорител Константинос Летимбиотис изрази днес "шока" на правителството от несправедливата загуба на мъртвото дете. "Този нов инцидент подчертава още веднъж по най-драматичен начин, че миграцията остава сериозен проблем, който изисква последователен европейски подход и политика", каза той.

От началото на тази година 350 сирийци са пристигнали в Кипър, по данни на вътрешното министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай