Извършиха 13-та екзекуция през мандата на Тръмп

Това е най-големият брой смъртни наказания, изпълнени по време на който и да е президентски мандат за повече от 120 години

Извършиха 13-та екзекуция през мандата на Тръмп | StandartNews.com

В САЩ ще извършена 13-ата и последна за управлението на президента Доналд Тръмп екзекуция, съобщи Асошиейтед прес. Това е най-големият брой смъртни наказания, изпълнени по време на който и да е президентски мандат за повече от 120 години, отбелязва агенцията.

Дъстин Хигс, на 48 години, бе осъден през 2001 г. за ролята си в отвличанията и убийствата на три жени в Мериленд през 1996 г. Той бе екзекутиран със смъртоносна инжекция в затвор в Тера Хоут, щата Индиана - само пет дни преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън, който е против смъртното наказание.

В последните си минути Хигс, който е чернокож, отново заяви, че е невинен и не е нареждал да бъдат убити жените, предаде Ройтерс. Съучастникът на Хигс, признал, че е застрелял жертвите, бе осъден на доживотен затвор, но Хигс получи смъртна присъда в отделен процес затова, че е организирал и контролирал извършването на убийствата. Той обаче твърдеше, че не е давал нареждане жените да бъдат убити.

Министерството на правосъдието поднови миналата година изпълнението на смъртни наказания след 17-годишно прекъсване. Броят на изпълнените по времето на Тръмп смъртни присъди от 2020 е по-голям от всички, изпълнени през предишните 56 години. Затворниците със смъртни присъди са намалели с близо една четвърт. Най-вероятно никой от оставащите около 50 осъдени на смърт мъже няма да бъде скоро екзекутиран, тъй като Байдън обеща, че ще сложи край на екзекуциите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай