Извънредно положение заради климата в Ирландия

Първи такава декларация прие британският парламент

Извънредно положение заради климата в Ирландия | StandartNews.com

Природозащитниците доволни

Ирландският парламент стана вторият, който обяви климатично извънредно положение, съобщават Франс прес и БТА. Първи такава декларация, насочваща вниманието към климатичните промени, преди десет дни прие британският парламент.

Решението на ирландския парламент, подкрепено и от управляващи, и от опозиция, бе приветствано от природозащитници, сред които и шведската активистка Грета Тунберг, която се превърна в символ на борбата срещу бездействието на властите по въпроса за климата. "Страхотна новина от Ирландия! Кой е следващият?", написа Тунберг в Twitter.

Решението на британския парламент да обяви извънредно положение заради опасностите, които крият промените на климата, бе взето след гласуване по искане на опозиционната Лейбъристка партия и след масовите протестни прояви на екодвижението "Бунт срещу унищожението".

Британската комисия по въпросите на климатичните изменения предложи в началото на този месец в свой доклад Великобритания да си постави амбициозната цел да ограничи до 2050 г. до нула емисиите на парникови газове.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай