Извънредно от Германия, какво става с руската икономика

Времето работи срещу Русия, заяви вицеканцлерът Роберт Хабек

Извънредно от Германия, какво става с руската икономика | StandartNews.com

Германският вицеканцлер заяви пред парламента на страната, че продължаващите приходи на Русия от високите цени на горивата "причиняват болка", но руската икономика се срива и "времето работи срещу Русия".

Германия трябва да работи по-усилено, за да намали енергийната си зависимост от Русия, но западните санкции в отговор на нахлуването на Москва в Украйна все още нанасят тежък удар върху руската военна машина, каза в четвъртък германският вицеканцлер Роберт Хабек, който е и министър на икономиката, съобщава Ройтерс.

"Доходите, които руският президент Владимир Путин получи през последните месеци поради високите енергийни цени, болят и можем само да се срамуваме, че сме все още не успяваме да намали тази зависимост по-значително", отбеляза той.

"Руската икономика обаче се срива", смята Хабек пред немските депутати, като добави, че Германия е изиграла своята роля, като е намалила износа за Русия през март с 60%, а през април се очаква още по-рязък спад.

В съюзническите страни, участващи в санкциите, износът за Русия се е свил с 53% спрямо предходните месеци, докато спадът на износа за неутралните или проруски държави е бил с 45%, според германският министър.

"Путин все още получава финансови средства, но времето не работи за Русия, то работи срещу Русия, срещу руската икономика и никой повече не иска да инвестира в Русия", каза Хабек, цитиран от БНР.

В резултат на санкциите Москва е загубила достъп до части, които са от решаващо значение за способността й да води войната, като "ъпдейтите за сигурността на самолетите, в резултат на което самолетите скоро ще бъдат приземени".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай