Извънредна новина за Зеленски, Украйна ликува

Много важно е украинците да получат силно послание от Европа, заяви председателят на украинската Върховна рада

Извънредна новина за Зеленски, Украйна ликува | StandartNews.com

Украйна очаква да получи статут на кандидат за присъединяване към ЕС на 24 юни, заяви днес пред Европейския парламент председателят на украинската Върховна рада Руслан Стефанчук.

"Бих искал да ви убедя, че Украйна го заслужава и ако получим това политическо послание, сме готови да работим бързо и качествено за изпълнение на изискванията. Много важно е украинците да получат такова силно послание от Европа", настоя той пред евродепутатите.

"Ако на 24 юни това не се случи, Путин ще реши, че може да продължи безнаказано напред. Нека това бъде преломен ден към нашата победа", призова Стефанчук.

"Молим да бъде оказан допълнителен натиск над Русия. Ако войната продължи, вероятно ще трябва да се направи повече. Цената на поражението би била много по-голяма. Украйна пише история с кръвта си", добави той, цитиран от БТА. 

Русия твърди, че защитава християнски ценности, докато опожарява църкви и манастири; краде зърно от завладените земи; извършва геноцид срещу украинския народ - избиват се хора, само защото са украинци; руските войски не спазват никакви закони, добави той.

"Трябва да бъде понесена отговорност, виновниците трябва да бъдат наказани и да платят за възстановяването на Украйна. Несъмнено справедливостта ще възтържествува", заяви Стефанчук, чието емоционално слово бе посрещнато с аплодисменти на крака от евродепутатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай