Извънредно положение в Либия

Извънредно положение в Либия | StandartNews.com

Триполи. Обявиха извънредно положение в Либия. Това стана след като имаше множество сблъсъци в южната част на страната. Решението бе взето от Генералният национален конгрес на извънредно заседание. То бе свикано заради тежката ситуация в южния град Себха, съобщи премиерът Али Зейдан в реч по телевизията.

Местните племена тубу и Аулед Слейман започнаха враждата помежду си на 10 януари след убийството на командир на местна милиция, свързана с Аулед Слейман, които обвинили тубу за смъртта му. Около 30 души са загинали в сблъсъците, съобщават местните медии. В събота сблъсъците в Себха започнаха отново, след като имаше няколко дни затишие.

Въоръжената група, която щурмувала военновъздушната база "Таменхент", се състояла от привърженици на бившия режим, които се възползвали от разклатената сигурност в града, посочват местни източници. Говорител на министерството на отбраната съобщи, че армията си е върнала контрола над базата. Нападателите се издирват в пустинята. Той уточни, че те са привърженици на бившия диктатор на Либия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай