Неделя,

Изтича ли търпението на Запада? Коментар на шефа на Евросъвета

От: Агенция Стандарт -
480
Изтича ли търпението на Запада? Коментар на шефа на Евросъвета
A
A
A

С ще свика среща на държавни и правителствени ръководители и ще предприеме действия срещу Русия, "ако почувства, че нещо наистина сериозно може да се случи" с Украйна. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, изказвайки се в неделя на конференцията по сигурността в Мюнхен.

В същото време той призна, че налагането на санкции ще нанесе икономически щети на самите страни членки на ЕС. „Ако смятаме, че нещо много сериозно може да се случи, незабавно ще свикаме среща на върха, за да вземем необходимите мерки“, каза ръководителят на Европейския съвет. Мишел подчерта, че „още не е дошъл моментът да се огласят подробностите“ за всички подготвени антируски санкции в случай на агресия срещу Украйна. Той добави, че дипломатическият път "остава приоритет за ЕС". „Концентрацията на руските сили около Украйна продължава, не виждаме никакви признаци на деескалация“, аргументира се той. „Не можем винаги да предлагаме маслинова клонка: ако ескалацията продължи, ще бъдат въведени мащабни санкции“, обеща Мишел.

Той също така изрази мнението, че Русия се е опитала „да раздели Запада“, но „постигна обратния ефект, като обедини страните от ЕС, трансатлантическите съюзници (САЩ и Канада) и партньори по целия свят“, включително Япония. Мишел каза още, че икономическите предложения на ЕС към Африка са по-интересни, отколкото на Русия и Китай. "Направихме мащабни икономически предложения към Африка, които трябва да бъдат добра алтернатива на инициативите на Русия и Китай. Сигурен съм, че прозрачността и рентабилността на европейските предложения ще ги направят предпочитани", каза той.

На 17-18 февруари в Брюксел се проведе срещата на върха ЕС-Африканския съюз, по време на която ЕС обяви старта на инвестиционен план, който трябва да привлече до 150 милиарда евро инвестиции в енергийна, медицинска и образователна инфраструктура до 2030 г. ЕС също така организира трансфер на технологии за производство на ваксини срещу коронавирус към африканските държави с надеждата да засили кампанията за ваксинация в Африка. За ЕС заболеваемостта в Африка е голям проблем, като се има предвид постоянният приток на бежанци от този регион и годишните пътувания до родината си на стотици хиляди африканци, живеещи в Европа. 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички