Изследователи създадоха най-малкото устройство с памет

Резултатите проправят пътя за приложения от бъдещо поколение

Изследователи създадоха най-малкото устройство с памет | StandartNews.com

Международен екип от учени от САЩ, Обединеното кралство и Тайван разработи най-малкото устройство за памет в света. Резултатите им са публикувани в списанието Nature Nanotechnology .

През 2018 г. професорът Остин Дежи Акиванде и колегите му създадоха тогавашното най-тънко устройство за съхранение на памет, наречено „атомистор“, с един атомен слой с дебелина.

В новата работа изследователите намалиха размера още повече, намалявайки площта на напречното сечение до само един квадратен нанометър.

Дефектите или дупките в материала осигуряват отключване на способността за съхранение на памет с висока плътност.

„Когато един допълнителен метален атом влезе в тази наномащабна дупка и го запълни, той придава част от своята проводимост в материала и това води до промяна или ефект върху паметта“, каза професор Акинванде.

Въпреки че изследователите са използвали молибден дисулфид (MoS 2 ) като основен наноматериал в изследването, те смятат, че откритието може да се приложи за стотици свързани атомно тънки материали.

Състезанието за производство на по-малки чипове и компоненти е свързано с мощност и удобство. С по-малки процесори можете да направите по-компактни компютри и телефони.

Но свиването на чиповете също намалява енергийните им нужди и увеличава капацитета, което означава по-бързи, по-интелигентни устройства, които отнемат по-малко енергия за работа.

„Резултатите, получени в тази работа, проправят пътя за разработване на приложения от бъдещо поколение, които представляват интерес за Министерството на отбраната, като ултра-плътно съхранение, невроморфни изчислителни системи, радиочестотни комуникационни системи и други“, каза д-р Пани Варанаси , програмен мениджър за Изследователската служба на армията на САЩ.

„Научният Граал за мащабиране се спуска до ниво, при което един атом контролира функцията на паметта и това постигнахме в новото изследване“, каза професор Акинванде.

Новото устройство на екипа попада в категорията „мемристори“, популярна област на изследване на паметта, съсредоточена около електрически компоненти с възможност за промяна на съпротивлението между двата му терминала, без да е необходим трети терминал в средата, известен като порта.

Това означава, че те могат да бъдат по-малки от съвременните устройства с памет и да имат по-голям капацитет за съхранение.

Тази версия на мемристора обещава капацитет от около 25 терабита на квадратен сантиметър. Това е 100 пъти по-висока плътност на паметта на в сравнение с наличните в търговската мрежа устройства с флаш памет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай