Израелските посолства по света не работят

Стачкуват израелските дипломати и служителите на посолствата

Израелските посолства по света не работят | StandartNews.com

Дипломатическите мисии на Израел по света спират работа заради конфликт между външното и финансовото министерство. Работата на всички посолства и консулства на Израел бе блокирана заради стачка, предизвикана от конфликт между външното и финансовото министерство на страната. Това съобщи чрез сайта си израелското външно ведомство, предаде ТАСС.

Действията на дипломатите са координирани от Министерството на външните работи, Министерството на отбраната и Федерацията по труда на живеещите в държавата Израел Хистадрут. Стачка обявиха и военните аташета на Израел.

Причина за крайната мярка стана съобщение от Министерството на финансите, че ще принуди дипломатите да връщат хиляди долари, изплатени им за направени разходи, съобщава „Таймс ъф Израел”.

Израелското министерство на външните работи заявява, че е "принудено" да затвори дипломатическите мисии във връзка с решение на финансовото ведомство "да наруши договореностите", подписани от генералния му директор през юли, и "да задължи посланиците на Израел в чужбина в едностранен ред да спазват нови указания, които са в разрез с постигнатите преди условия и нарушават реда, съществуващ вече няколко десетилетия".

По време на стачката мисиите на Израел в чужбина няма да приемат посетители и да предоставят услуги.

Външното министерство на страната заявява, че решението за промяна в работата на мисиите и процедурите по финансирането им уврежда основополагащи инструменти, които подсигуряват работата на дипломацията и страната като цяло. Министерството добавя, че финансовото ведомство не оставя друг избор на дипломатите, и изразява надежда конфликтът да бъде уреден в най-близко време.

През март 2014 г. временно бяха затворени всички дипломатически мисии на Израел, включително към международните организации, а също и самото външно министерство в Ерусалим. Израелските дипломати няколко години настояваха правителството и финансовото министерство да подобрят заплащането на труда им. През август 2018 г. стачкуваше спомагателният персонал в израелските посолства по цял свят, припомня ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай