Изненадваща визита на Оланд при Путин

Изненадваща визита на Оланд при Путин | StandartNews.com

Френският президент Франсоа Оланд стана първият западен лидер, посетил Русия от началото на украинската криза, след като пристигна на изненадваща блицвизита и се срещна с руския държавен глава Владимир Путин на летище "Внуково-2" в Москва.
Новината за непланираното идване, на път от Казахстан за Париж, дойде вчера по обяд от Елисейския дворец и почти веднага бе потвърдена от Кремъл, но трябваше да се състои привечер. В 15.00 ч българско време обаче бе съобщено, че Оланд е пристигнал и на летището го е посрещнал Путин, след което двамата разговаряха повече от два часа на четири очи. До редакционното приключване на броя срещата не бе завършила.

Ройтерс съобщи, че още щом се видели очи в очи, Оланд казал на Путин, че иска да обсъдят "проблеми, касаещи украинската криза". На свой ред Путин изразил надежда, че визитата на президента на Франция ще помогне да се решат много международни проблеми. "Вие бяхте инициатор на срещата в Нормандия за решаване на тези проблеми, които посочихте. Проблемите са сложни, но така или иначе дискусията, която водим в момента, все пак ще даде определен положителен резултат и аз съм убеден, че днешната ви визита, такава кратка, работна, безусловно ще помогне за разрешаването на много от проблемите", е казал Путин, цитиран от ТАСС.

Оланд отговорил така: "Благодаря ви, че успяхте да намерите няколко минути, за да говорим днес... Мисля, че е необходимо в някакъв момент да се избавим от тези прегради, от тези стени, които могат да ни разделят. И мисля, че можем да направим това".

Блицвизитата е в деликатен момент в отношенията между двете държави и на фона на противоречиви сигнали от Париж - от една страна, Оланд заяви завчера, че "натискът" е непродуктивен, а от друга - военният министър на Франция заяви, че Русия може никога да не получи двата вертолетоносача "Мистрал", които вече трябваше да бъдат предадени. Ако Франция наистина скъса договора за доставката на бойните кораби, то ще трябва да възстанови на Москва пълната им стойност от 1,2 млрд. евро, както и да плати неустойки и глоби в размер на 3 млрд. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай